Okända smärtan – för ”Askungen”

Dansade – men ”kunde knappt andas”

BERLIN. Vad är väl en bal på slottet? Nu har Disneys tecknade saga fått nytt liv med stjärnor som Cate Blanchett, Stellan Skarsgård och Helena Bonham Carter. Där finns snälla möss, en magisk fe, en elak styvmamma och spektakulära kläder.

– Klänningarna är fantastiska, säger Lily James som spelar Askungen. Men de är smärtsamma att bära.

”Berättelsen om Askungen” är Disneys nya sätt att skildra den gamla sagan, med skådespelare och modernare könsroller. Askungen är mer självständig och prinsen får visa att han är värd henne. Lily James har vi sett i ”Downton abbey”, prinsen Richard Madden som Robb Stark i ”Game of thrones”.

På presskonferensen för filmen finns regissörer, skådespelare och producenter - samt kvinnan som skapat kläderna.

– Största utmaningen var att leva upp till förväntningarna från alla 6-åringar i världen, säger Sandy Powell. ”Askungen” är en dröm att göra för en kläddesigner.

”Kunde knappt andas”

Hon har jobbat mycket med Martin Scorsese. Kläderna i ”Berättelsen om Askungen” är en färgglad uppvisning, inte minst på den kungliga balen med 600 statister och 2 5000 levande ljus.

– Klänningarna gör mycket av skådespelandet åt en, säger Lily James. De är fantastiska - men de var smärtsamma att bära.

Hennes blå galaklänning får hakor att falla, men satt väldigt hårt åt.

– Det var en atletisk prestation av Lily att skrida nedför trappan och dansa så elegant när hon knappt kunde andas, säger Cate Blanchett.

”För gammal”

Blanchett prisar också dräkterna och säger att rätt kläder påverkar skådespeleriet. Hon berättar att en del tittade oroligt på henne när hon sa att hon skulle vara med i filmen. Skulle hon kanske spela huvudrollen?

– Jag är för gammal för att spela Askungen och inte tillräckligt rolig för att vara den goda féen. Jag får spara min Askungen till Sydneys dragshower...

Blanchett säger att det är roligt att spela skurken.

– Man behöver inte bekymra sig om folk tycker om en. Man får göra extrema saker och det gillar skådespelare.

Batterier på rumpan

Hon ville att historien också skulle handla om grymhet mellan kvinnor.

– Hur utvecklas avundsjukan mellan kvinnor, vi satte ihop en resa som visar hur styvmodern förändrades.

Helena Bonham Carter är mycket rolig som den goda féen. Även hon med spektakulär klänning.

– Vi var alla över en meter breda så det var svårt att gå på toaletten, säger Helena Bonham Carter. Jag såg ut som en lampa. Jag hade dessutom 4 500 små lysknappar på mig och stora batterier på rumpan. En ung man kom och tände mig varje gång det var tagning.

Svensk biopremiär 13 mars.

Publisert: