Filmfestivalen i Berlin 2015

Kidman på Berlinfestivalen: ”Vill utsätta mig för saker”

Av: 

Jens Peterson

FILM

Skådespelaren om scenen hon hittade på själv i nya filmen ’The desert queen’: Jag behövde bada

Nicole Kidman hade aldrig hört talas om Gertrude Bell när hon fick frågan om att spela henne i ”The desert queen”. ”Det var ett skäl till att jag ville göra filmen. Att folk skulle få veta vilken ­fantastisk kvinna hon var. Jag läste allt om henne”, säger stjärnan.
Nicole Kidman hade aldrig hört talas om Gertrude Bell när hon fick frågan om att spela henne i ”The desert queen”. ”Det var ett skäl till att jag ville göra filmen. Att folk skulle få veta vilken ­fantastisk kvinna hon var. Jag läste allt om henne”, säger stjärnan.

Hur får man ­Nicole Kidman att välja en roll?

Eerbjud henne att åka till Marocko och filma i ökensanden.

- Det enda jag frågade var om jag fick ta med mina barn, säger Nicole Kidman. Och jo, de fick ett eget tält i öknen.

Det är tyske veteranen Werner Herzog som lockade stjärnan med ­rollen som Gertrude Bell. En kvinna som reste mycket i Iran, Jordanien och Syrien för drygt hundra år sedan. Hon ­betydde mycket för regionen och gränsdragningar, men är okänd för de flesta. Hon var även ­berömd bergsbestigare.

- Jag hade inte hört ­talas om Gertrude tidigare, säger Nicole Kidman, 47. Det var ett skäl till att jag ville göra filmen. Att folk skulle få veta vilken ­fantastisk kvinna hon var. Jag läste allt om henne.

Sanddynsromanser

”The desert queen” ­utspelas 1902-1915 och handlar om den brittiska överklasskvinnans kärleksliv mellan ökenresorna. I Teheran och Amman träffar hon två mycket ­olika män spelade av ­James Franco och Damian Lewis.

Romantik kring sand­dyner. Men mycket handlar det om strapatser i öknar där Gertrude Bell samlade information åt brittiske militären. ­Robert Pattinson spelar T E Lawrence, en annan britt som engagerade sig i regionens politik.

Nicole Kidman säger att hon vill utsätta sig för saker. Inte bo hemma och köra bil till filminspelningen. Hon vill gå utanför trygghetszonen.

- Samma dag jag landade i Marocko åkte vi rakt ut i öknen och jag började filma den eftermiddagen, säger hon. Jag fick rida dromedar och sova ute under stjärnklar natt­himmel.

Badade i en oas

Fast en del bekvämlighet kan vara skönt. Nicole Kidman hittade på en scen som inte stod i manus.

- Jag behövde verkligen bada, säger Nicole Kidman. Så jag frågade om ­inte Gertrude Bell kunde ta ett bad i en oas. Och då skrev Werner dit det.

Werner Herzog har gjort filmer om folk som tänjer gränser, som ”Fitzcarraldo” och ”Grizzly man”. Nicole Kidman ­filmar gärna med honom igen.

- Oavsett om det är tryggt eller osäkert, säger hon.

Hon föddes på hawaii

Namn: Nicole Kidman.

Född: 20 juni 1967, Honolulu.

Bor: Nashville med maken Keith Urban, fyra barn.

Aktuell: Som upptäcktsresande ­Gertrude Bell i ”Queen of the desert”.

Kolla in, Kidmans kvinnor

Kidman har spelat flera ­andra rollfigurer som levt på riktig­t.

Martha Gellhorn i ”Hemingway & gellhorn”.

Grace Kelly i ”Grace of Monaco”.

Virginia Woolf i ”Timmarna”.

Diane Arbus i”Fur”.

ANNONS EXTERN LÄNK

Njut av en bra ljudbok i sommar – just nu får du BookBeat gratis i en hel månad!

BookBeat

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Nicole Kidman

Filmfestivalen i Berlin