Endimensionellt skrämmande Russell Crowe i thriller

Publicerad:
Otäck Crowe.
Foto: Skip Bolen/Nordisk film
Otäck Crowe.

FILM

Unhinged
Regi Derick Borte, med Russell Crowe, Caren Pistorius, Jimmi Simpson, Gabriel Bateman.

Russell Crowe är otäck som brutal hämnare som jagar en kvinna efter ett gräl vid trafikljus.

THRILLER Mycket spännande. Mycket raffinerat.
Och fruktansvärt obehagligt.
Dagens New York. Under förtexterna visas läget i USA med nyhetsinslag om fattigdom och våld, rädsla och hat. Ilska i trafiken. Bilister som slåss med varandra.

Rachel (Caren Pistorius) är en stressad kvinna som ligger i skilsmässa och är försenad till jobbet och till tonårssonens skola. Trafiken står stilla. Hon chansar på olika vägar för att hinna i tid till skolan med sonen. Vid ett stoppljus fastnar hon bakom en förare som missar att köra när det blir grönt. Rachel tutar ilsket.
Vi har redan mött mannen hon tutar på. Tom Cooper (Russell Crowe) är en mycket arg människa som visat att han är gränslöst brutal, full av hämndbegär och missbrukare av narkotikastarka värktabletter. Det är mycket, mycket farligt att hamna i konflikt med Tom Cooper.
Resten av filmen är ont i magen.

Tom Cooper är brutal och det är också ”Unhinged”. Stundtals sadistisk. Intrigen rör sig mellan olycksdrabbade biljakter och spelscener i slutna rum; i båda fallen slutar det ofta blodigt och hemskt att se.
Det är skickligt filmberättande med ett mycket välskrivet manus av Carl Ellsworth. ”Unhinged” beskriver något som lossnat, som en dörr som hoppat av gångjärnen eller en människa som faller fritt i tillvaron. Snabbt skissas hur Tom Cooper blivit en våldsam man som hatar kvinnor och vill få Rachel att lida lika mycket som han själv anser sig illa behandlad. Tom Cooper är beredd att dö för att göra andra så mycket ont han kan.
Russell Crowe är övertygande hotfull, lika fysiskt stor som när han spelar trakasserande tv-chefen Roger Ailes i ”The loudest voice”. Tom Cooper är en endimensionellt otäck rollfigur. Caren Pistorius drar in oss i Rachels kamp för att rädda livet på sonen Kyle och andra närstående.
Mobiltelefoner har en stor roll i manuset och är en förutsättning för viktiga händelser i filmen. De delar av New York vi ser i filmen är långt ifrån vykort och populära adresser. ”Unhinged” är skräck i tiden, i en värld som tappar fästet.

Foto: Skip Bolen/Nordisk film
Caren Pistorius ser upp.
Publicerad: