Två stonerlegendarer gör trist comeback

Kevin Smith blickar bakåt, men bara för de trogna fansen

Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus

Jay and Silent Bob reboot

Regi Kevin Smith, med Jason Mewes, Kevin Smith, Harley Quinn Smith.


FILMRECENSION. Han höll på att dö i en hjärtinfarkt.

Nu blickar Kevin Smith bakåt i sin nya film.

KOMEDI. Kevin Smith andas film och serietidningskultur. Det kommer inte som en överraskning att när han och Jason Mewes tar tillbaka sina alter egon Jay och Silent Bob till vita duken är allt en gigantisk flört med dels fansen, dels hur Hollywood och fanboy-kulturen ser ut just nu.

Tidstypiskt nog är detta inte en traditionell uppföljare till föregångaren ”Jay and Silent Bob” (2001), utan en så kallad reboot. Vilket gör att storyn är mer eller mindre likadan: de två stonerfilurerna blir återigen lurade på rättigheterna till en serietidning och beger sig till Hollywood för att stoppa filmatiseringen.

Flera stjärnor dyker upp

På vägen stöter de på en mängd figurer från tidigare filmer av Kevin Smith. Matt Damon syns som hastigast från ”Dogma”, Ben Affleck återförenas med Joey Lauren Adams från romantiska komedin ”Chasing Amy”, Justin Long repriserar sin roll från ”Zack and Miri make a porno”, och så vidare.

Flera stjärnor dyker upp i roande småroller, som Val Kilmer och Tommy Chong. Smiths dotter, Harley Quinn Smith, har en större roll.

Regissören drabbades av en allvarlig hjärtinfarkt 2018 och blev akutopererad. Sedan dess har han förändrats en hel del, inte minst utseendemässigt. Silent Bob är numera en betydligt magrare uppenbarelse, särskilt om man jämför med första gången vi såg honom, i Smiths genombrottsfilm ”Clerks” (1994).

Samlar hela sin ”värld”

Men det har också varit tydligt att erfarenheten påverkade Smith på ett djupare plan. Det finns något sympatiskt och njutbart med en filmskapare som är medveten om sin dödlighet och samlar hela sin ”värld”, intimt förknippad med egna livet, i en film.

Tyvärr är det också sant att Jay och Silent Bob alltid har varit tålamodsprövande Cheech & Chong-wannabes. Filmen är enbart för de trognaste av fans, här finns inget som kan tilltala någon annan. Duons minspel, subtilt som en tågurspårning, går en på nerverna.

”Jay and Silent Bob reboot” finns att streama på Itunes och Viaplay.


Glöm inte att gilla Nöjesbladet FILM på Facebook för filmnyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

Publisert:

LÄS VIDARE