Från tung Churchill till lättviktig maffiaboss

Håll lämpligt avstånd från thrillern ”The courier”

Av: Stefan Hedmark

Publicerad:
Uppdaterad:

The courier

Regi Zackary Adler, med Olga Kurylenko, Gary Oldman, Amit Shah.


FILMRECENSION. Gary Oldmans roll som Winston Churchill var tung. På alla vis.

Men rollen som gangsterboss i ”The courier” är rakt igenom lättviktig.

ACTION. Året efter Gary Oldman vann en Oscar för sin bokstavligt tunga insats som Winston Churchill i ”Darkest hour” tackade han ja till en roll som krävde absolut ingenting av hans talang.

I den här grundligt sågade actionthrillern spelar han en förmögen brottsling, Ezekiel Mannings, som en dag råkade begå mord mitt framför ögonen på ett vittne, Nick Murch (Amith Shah). En tid senare befinner sig Murch under polisens skydd, den ende person som kan få den mäktige Mannings på fall.

Mannings själv befinner sig i tillfällig husarrest i sin lyxlägenhet vid Central Park, instängd med sin motbjudande bortskämda dotter och en agent.

Utsätts för ett mordförsök

Men strax innan Murch ska vittna via videolänk i Mannings rättegång utsätts han för ett mordförsök och räddas av en mystisk kvinna, en anonym kurir (Olga Kurylenko) som visar sig vara ytterst kapabel i närstrid. Hon beger sig på flykt med Murch.

1 av 3 | Foto: Lionsgate
Olga Kurylenko i ”The courier”.

Oldman bär en ögonlapp genom filmen så att vi tydligt ska förstå att han är skurken. Allt han gör är att vanka omkring i lägenheten, blänga på agenten, rycka champagneglas ur handen på dottern och ibland, lite lagom omotiverat, skrika fram replikerna.

Komplett bindgalen

Ingen annan i filmen klarar sig märkbart bättre. Shah är för gnällig för att vi ska bry oss om hans öde, William Moseley är komplett bindgalen från ruta ett som en av Mannings underhuggare och forna Bondkvinnan Kurylenko är inte mycket mer än habil som den plågade kuriren, vars krigsskadade bakgrundshistoria vi får höra efter ett tag.

Filmen försöker skapa spänning i isolerade miljöer, vilket alltid hjälper. Men som helhet är det värt att tillämpa social distansering från den här thrillern.

”The courier” finns att hyra på flera streamingtjänster.


Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook för filmnyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

Publicerad:

LÄS VIDARE