Starkt verklighetsbaserat terroristdrama

Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

DRAMA

Ser du månen, Daniel

Regi Nils Arden Oplev, Anders W. Berthelsen, med Esben Smed, Toby Kebbell, Anders W. Berthelsen.

Ett starkt verklighetsbaserat drama om dödsångesten hos en dansk fotograf som var fånge hos IS i Syrien i 398 dagar.
Kanske den tuffaste fånge-mot-sin-vilja-filmen sedan ”Midnight express”.

Man tänker förstås på mina före detta Aftonbladet-kollegor Magnus Falkehed och Niclas Hammarström, som hölls som gisslan i 46 dygn i Syrien. Och på Martin Schibbye och Johan Persson som satt i fängelse i 438 dagar i Etiopien. Eller på filmen om dem, med Gustaf Skarsgård och Matias Varela. Att man nog aldrig ens kan föreställa sig deras smärtor, rädslor och dödsångest, hur närgånget det än skildras i en film.
Man tänker på Alan Parkers ˝Midnight express” (1978), om en amerikan som efter att ha försökt smuggla hasch ut ur Turkiet hamnar i fängelset från helvetet.

Här är det danska frilansfotografen Daniel Rye – suveränt spelad av Esben Smeds, från Bille August-filmen ”Lycko-Per”, som finns på Netflix – som 2013 skulle plåta vanliga syrier drabbade av kriget. Terrorister från Islamiska Staten (IS) tog honom till fånga och anklagade honom för att vara spion. Ett påhitt bara, förstås, de ville bara byta ut sin gisslan mot miljontals kronor från den danska staten. Fast de förhandlar inte med terrorister. Så Ryes familj fick på olika sätt försöka skramla ihop pengarna själva, ett hopplöst uppdrag för en vanlig arbetarfamilj. Allt medan han fick uppleva 398 dagar av tortyr, svält och dödsångest. Fångvaktarna är fyra britter med arabisk bakgrund som har anslutit sig till IS. Gisslan, de är flera stycken, döper dem, i någon slags överlevnadshumor, till John, Paul, George och Ringo.
Filmen är klart starkare än svenska ”438 dagar”. Inte för att Jesper Ganslandts film har så mycket brister, som för att Nils Arden Oplevs (”Män som hatar kvinnor”) film har fler styrkor. IS-terrorister är mer obehagliga och oförutsägbara skurkar, än etiopiska myndigheter.

Vi får här även det andra perspektivet, vad som händer hemma i Danmark, där Jens Jørn Spottag, Christiane Gjellerup Koch och Sofie Torp känsligt gestaltar Daniel Ryes desperata föräldrar och storasyster.

Svenska skådespelaren Ardalan Esmaili (tv-aktuell i TV 4-serien ”Rebecka Martinsson”) är bra i en biroll.

Ett skäl att filmen kanske drabbar hårdare är att det danska gisslandramat inte blev mycket mer än notiser i svenska medier, så man vet ju mindre om vad som ska hända.

Det enda som stör lite är hur lite vi får veta om gisslanförhandlaren Arthur (Anders W. Berthelsen), som tycks förflytta sig mellan Danmark och Syrien på nolltid.
En djupt obehaglig, men mycket engagerande, film.

(Tips! streama även…)

… ”438 dagar”. Jesper Ganslandts film om svenskarna som satt i fängelse i Etiopien är också sevärd.

(Visste du att…)

… filmtiteln syftar på Daniel Ryes mammas tankar, att båda även i hans fångenskap kunde se samma himmel och måne?

Publisert: