Mads Mikkelsen

Mads Mikkelsen imponerar enormt i ”Arctic”

Av: 

Jan-Olov Andersson

FILM

Betyg: 3 av 5 plus

Arctic

Regi Joe Penna, med Mads Mikkelsen, Maria Thelma Smáradóttir.

drama

”Arctic”.
”Arctic”.

Ett överlevnadsdrama som på många sätt är en ”one-man-show”.

Och få hade väl klarat det lika bra som Mads Mikkelsen.

Ännu en film man kan säga är i rakt nedstigande led från Daniel Defoe-romanen ”Robinson Kruse” från 1719. Hur överlever man om man blivit strandsatt mitt ute i ingenting?
Tom Hanks på en öde ö, James Franco fast i en klippskreva och Robert Redford ensam på en båt i en storm har gjort det i tidigare filmer. För Mads Mikkelsens pilot som kraschlandat sitt flygplan någonstans kring Nordpolen verkar läget helt kört. Kallt som satan. Ingen annan föda än de fiskar han eventuellt kan få upp ur isvaken. Enda sällskapet är en skadad kvinna som ligger i koma. Kanske finns det en räddningsstation x antal mil bort. Men risken att gå vilse är stor. Och så finns det livsfarliga isbjörnar…
Det som griper tag med ”Arctic” är att den visar kampen för överlevnad precis så tuff som den är. Regissören Joe Penna har inte hittat på några filmiska genvägar. Den får oss verkligen att känna med och identifiera oss med Mikkelsens rollfigur. Kylan. Ensamheten. Hungern. Rädslan. Och, allra mest, överlevnadsinstinkten. Allt i en färgskala från vitt till ännu vitare. En oerhört uttrycksfull Mikkelsen, man har svårt att tänka sig andra skådespelare som skulle klara av detta, gestaltar mycket övertygande allt det som man själv skulle känna om man hamnade i en lika hopplös situation.

ANNONS

Ellos erbjuder 30% rabatt* på dyraste varan, gäller på fler än 500 varumärken. Din kod: 455709

Extern länk från Ellos SE

Shoppa här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Så bra är nya Beck-filmen ”Undercover”

ÄMNEN I ARTIKELN

Mads Mikkelsen

Robert Redford

James Franco

Tom Hanks

Nordpolen

Isbjörnar