Besvikelse över att Tarantino troligen missar Cannes-festivalen

avJan-Olov Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Laurent Cipriani / TT NYHETSBYRÅN
Quentin Tarantino.

Största nyheten när filmerna vid årets Cannes-festival avslöjades, var vilka filmer som inte är med.

Framför allt Quentin Tarantinos ”Once upon a time in Hollywood”, med Leonardo DiCaprio och Brad Pitt. Den tycks inte hinna bli färdig.

Världens största filmfestival arrangeras för 72:a gången 14-25 maj.

I tävlingen återfinns filmer av Pedro Almodóvar, bröderna Dardenne, Ken Loach, Jim Jarmusch och Xavier Dolan. Och filmer av fyra kvinnliga regissörer, vilket är aningen bättre än de senaste åren. Utom tävlan visas bland annat dokumentären ”Maradona” och ”Rocketman”, som skildrar Elton Johns liv. Såväl fotbollslegendaren som den brittiska popveteranen kommer till Cannes. Festivalchefen Thierry Frémaux lovar att ställa ett piano på scenen i premiärbiografen, ifall Elton John blir spelsugen.

Andra stjärnor vi kan räkna med att få se på röda mattan är Penélope Cruz, Antonio Banderas, Léa Seydoux, Ben Whishaw, Isabelle Huppert, Marisa Tomei, Bill Murray, Tilda Swinton, Adam Driver, Tom Waits, Richard Madden, Taron Egerton, Jean-Louis Trintignant, Anouk Aimée, Monica Bellucci, Daniel Auteuil och Willem Dafoe.

Film i Väst är medproducenter i två tävlingsfilmer, Jim Jarmuschs zombiefilm ”The dead don't die” och Corneliu Porumboiuis rumänska ”The whistler”.

En svensk skådespelare får vi se i en tävlingsfilm, men det lär mest väcka vemod.
Michael Nyqvist (1960-2017) har en stor roll i Terrence Malicks andravärldskrigsdrama ”A hidden life”. Filmen spelades in för tre år sedan. Sedan dess har ännu en av filmens stjärnor, Bruno Ganz, gått bort, för ett par månader sedan.

Första frågan Cannes-chefen fick från media efter presentationen av programmet, var:

Var är Quentin Tarantinos film?

Frémaux har tidigare sagt att man siktat på att ha med den. Nu berättade han att den inte är klar och känslan var att den heller inte hinner bli klar. Fast han håller en plats öppen för den, om Tarantino lyckas skynda på processen.

Festivalens konflikt med Netflix består, så deras storfilmer av Martin Scorsese, Steven Soderbergh med flera lär dyka upp i Venedig i höst.

Fast fler filmer tillkommer i Cannes, både några i den officiella sektionen och många i sidosektionerna Quanzaine des Réalisateurs och Kritikerveckan. De presenteras nästa vecka.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM