Stefan Hedmark

Första titt på uppföljaren till The shining

Klassiska skräckfilmen vaknar till liv igen

FILMTRAILER. Spökena vaknar till liv igen i uppföljaren till klassiska skräckfilmen ”The shining”.

Här är första trailern för ”Doktor sömn”.

Det är nästan 40 år sedan Stanley Kubricks skräckfilm ”The shining” hade premiär. Den var baserad på en bok av Stephen King, men författaren var djupt missnöjd med filmatiseringen som hade ändrat stora delar av handlingen. En bamsesuccé blev filmen ändå och hamnar ofta högt på listor över de bästa skräckfilmerna.

2013 publicerades Kings uppföljare, ”Doktor sömn”, där vi återigen träffade Danny Torrance. I originalet var han en liten pojke med en övernaturlig förmåga att komma i kontakt med spöken. I uppföljaren är han en vuxen man som fortfarande plågas av sin ”gåva” och vad som hände på Overlook hotel när hans pappa (i originalfilmen spelad av Jack Nicholson) förlorade förståndet.

Trailern flörtar friskt med Kubricks film; här finns flera klipp som återskapar klassiska scener från den och vi känner även igen den dånande musiken. Höjdpunkten i trailern är onekligen när Danny (Ewan McGregor) stoppar huvudet genom en springa i dörren, en repris på en av de mest berömda scenerna från ”The shining”. Hyllning eller för mycket imitation? Det får vi se.

Det här kan också vara något för den som gillade Netflix-serien ”Haunting of Hill House”. Filmen är regisserad av Mike Flanagan som skapade serien och tidigare har regisserat en annan Stephen King-historia för Netflix, ”Geralds lek” (2017).

I rollistan finner vi även Rebecca Ferguson (som en sektledare), Bruce Greenwood och Jacob Tremblay.

”Doktor sömn” beräknas få svensk biopremiär den 8 november.

Publisert:

LÄS VIDARE