Filmrecensioner

Journalistthriller, udda bromance och bisarr becksvart komedi

Filmen om fallet Thomas Quick är allt i ett

Av: 

Karolina Fjellborg

Jonas Karlsson och Alba August i ”Quick”.
Jonas Karlsson och Alba August i ”Quick”.

FILM

FILMRECENSION Mikael Håfströms film om fallet Thomas Quick kastar sig märkligt mellan olika stilar och tonlägen. Men det är en intensiv filmupplevelse som aldrig blir tråkig, och David Dencik är fantastisk i titelrollen.

Betyg: 3 av 5 plus
Quick
Regi Mikael Håfström, med bl a Jonas Karlsson, David Dencik, Alba August, Magnus Roosmann, Suzanne Reuter, Tova Magnusson, Dag Malmberg och Björn Bengtsson.


BIOGRAFISK THRILLER Den osannolika historien om fallet Thomas Quick – en rättsskandal vi sent ska glömma och ett praktexempel på när verkligheten fullkomligt massakrerar dikten – kommer till biodukarna, tolkad av regissören Mikael Håfström och Erlend Loe, som har skrivit manus baserat på journalisten Hannes Råstams postumt utgivna bok ”Fallet Thomas Quick – att skapa en seriemördare”.
Det är Håfströms första svenska film på 15 år – och man kan inte direkt anklaga honom för att hålla igen.
Han spelar tvärtom ut ett yppigt register, med diverse häftiga filmtekniska tricks, påträngande ljudeffekter och inspirerade men lite förvirrande grepp, i en film som gör tvära kast mellan murvelthriller, skräck, udda bromance och en makaber, allt mer bisarr becksvart komedi.
David Dencik spelar Thomas Quick, eller Sture Bergwall som han hette från början, och nu heter igen.
Mannen som erkände ett trettiotal mord när han var intagen på Säters sjukhus, och dömdes för åtta av dem, men 2008 tog tillbaka alla sina erkännanden i en dokumentär av Råstam. Och frikändes för samtliga mord han dömts för.
Jonas Karlsson gör rollen som Råstam, som får vittring på att något inte stämmer med Quickutredningen, tar kontakt med Quick på Säter, börjar gräva i fallet tillsammans med researchern Jenny Küttim (Alba August) – och avslöjar en fullkomligt vansinnig historia.

En historia om poliser, åklagare, psykoanalytiker, psykologer och professorer som slarvar, begår övertramp och tar katastrofala genvägar i sitt yrkesutövande, besatta av tanken på att visa upp en seriemördare. En historia om en djupt förvirrad man som vallas runt på brottsplatser hög som ett hus, får ”hjälp” att återkalla bortträngda minnen som inte finns, och erkänner allt folk vill höra för att få mer bensodiazepiner.
Stil- och tonmässigt lever ”Quick” som sagt sitt eget liv, vilket ger ett splittrat intryck. Men det är en intensiv, hela tiden intressant och aldrig tråkig filmupplevelse, med mycket underhållande skådespeleri.
Dencik har den showigaste rollen, såklart, och är tämligen trollbindande i varje scen han är med i, men även Karlsson och August är mycket bra i sina mer nedtonade roller, och birollsgalleriet är fullt av sevärda insatser.
Även om det inte alltid känns som att alla på rollistan så att säga medverkar i en och samma film.
Fulländat är det inte – men däremot fascinerande. Och chockerande.


”Quick” har biopremiär den 20 september.


Se det här också: En annan aktuell, svensk och verklighetsbaserad film med journalister i fokus är Jesper Ganslandts ”438 dagar”, med Gustaf Skarsgård och Matias Varela som Martin Schibbye och Johan Persson.


Visste du att... Mikael Håfströms nästa projekt är Netflix-filmen ”Outside the wire”; ett stycke science fiction-action med Anthony Mackie och Damson Idris?


Just nu... är David Dencik på gång med den danska Viaplay-serien ”Förhöret”, som får premiär i höst, och kommande Bond-filmen ”No time to die”, där han spelar skurk.

ANNONS

Just nu upp till 70% rabatt! Flyttrea på mode, inredning, skönhet och barnkläder.

Extern länk från Åhléns

Shoppa här!


Publisert:

LÄS VIDARE

Experterna: De vinner pris ikväll

ÄMNEN I ARTIKELN

Filmrecensioner

David Dencik

Mikael Håfström

Thomas Quick / Sture Bergwall

Alba August