Fest, glam – och porr

FILM

Späckat schema i Cannes - utan Pitt

1 av 2 | Foto: REUTERS
stjärnglans Penelope Cruz är i Cannes med Pedro Almodóvars nya film "Att överleva".

CANNES

Världspremiär på "Da Vinci-koden" startar filmfesten.

Ett gäng mutanter på besök för "X-Men". Kirsten Dunst och Sofia Coppola visar sin "Marie Antoinette". Beyoncé och Jamie Foxx sprider musik med "Dreamgirls".

Men kommer Brad Pitt?

"Babel" heter filmen där Brad Pitt och Cate Blanchett har huvudrollerna. "Babel" är med i tävlingen, ett allvarligt drama av regissören till "21 gram", men Pitt verkar hålla sig borta från världspressen i Cannes. Och i stället vara med gravida Angelina Jolie.

Men det finns många andra som kommer.

Ian McKellen är flitig. Mannen som gav Gandalf ett ansikte är med både i "Da Vinci-koden" och i "X-Men: The last stand".

Linklaters nya

Richard Linklater har gjort film av "Snabbmatslandet", boken om allt skräp vi stoppar i oss, men Linklater har också regisserat "A scanner darkly". Keanu Reeves, och Robert Downey jr gör honom sällskap till festivalen.

Penelope Cruz ger glans åt Almodóvars nya "Att återvända"

"X-Men" slår till med vad som ser ut att vara festivalens stora fest, efter världspremiären den 22 maj. 15 personer från filmen besöker Cannes. Även för "Da Vinci-koden", som galavisas i kväll, är det mycket jippon och firande.

Cissi Elwin visas upp

Svenska Filminstitutet har inte så mycket tävlingsfilm att skryta med, en kortfilm, men visar upp sin nya vd Cissi Elwin på ett kalas.

Flera bolag tar chansen att visa upp filmer som är på gång, men inte riktigt klara.

"Dreamgirls" är musikalen från 1980-talet som blivit film. Beyoncé sjunger och presenterar.

Allt är dock inte fest och glam. Oliver Stone visar en bit ur sin kommande "World Trade Center", och så visas "United 93" om kapade passagerarplanet 11 september 2001.

Och så blir det sex porrfilmer i "Destricted" som sägs utmana censuren.

Så det kan bli lite nakenskandal i Cannes även 2006.

Jens Peterson