Sin city

Publicerad:
Uppdaterad:

Amerikansk action i regi av Robert Rodriguez/Frank Miller, med bl a Bruce Willis, Mickey Rourke, Clive Owen, Jessica Alba, Brittany Murphy, Elijah Wood, Benicio Del Toro och Rosario Dawson.

Bra filmer tar oss med till en annan värld. Det gör ”Sin city”.

Frank Millers hårdkokta serie kommer till liv i fyra berättelser som flätas samman, en kort, tre längre. Skådespelare, som ibland är välbekanta och ibland lätt förvrängda, smälter in i en animerad värld som inte liknar något vi sett på bio förr.

Det är ofta svartvitt. På flera vis.

Enstaka starka färger lyser upp bilden, som en röd klänning eller en mycket gul skurk. Det är en svartvit värld av onda och goda, fast de som har rätt verkar ofta leva på fel sida av lagen. Medan poliser och makthavare är korrumperade.

Som att bläddra i gamla Mickey Spillane eller Seriemagasinet där Mike Nomad och andra ruffliga hjältar med fyrkantig haka slåss för det rätta. Här spelar Mickey Rourke en sådan hårding som heter Marv, och liknar en korsning mellan en tjur och Dolph Lundgren. Marv vaknar upp med en död prostituerad bredvid sig och söker hämnd.

I en annan historia spelar Bruce Willis polisen Hartigan som är trött på att se skurkar komma undan och tänker ta lagen i egna händer. Både Marv och Hartigan har anledning att besöka en stripp-klubb i Sin City. Det är den sortens serietidningsvärld, där grabbar tar till knytnävar och kvinnor har väldigt lite kläder.

En digital pojkdröm som ser häftig ut, och som effektivt berättar i bilder som smaschar in pow och wow.

Ett resmål du inte visste fanns, men som du gärna vill återvända till.

Jens Peterson

Publicerad: