Årets mäktigaste bioupplevelse

Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus
Tron: Legacy

ACTION När ”Tron” kom 1982 var den en pionjärfilm, på grund av både idén om en digital värld bortom den verkliga och den avancerade teknik som användes. Så bra i övrigt var filmen inte. Nu, knappt 30 år senare – när mobiltelefonerna är kraftigare än dåtidens superdatorer – är alltså uppföljaren här.

Själva handlingen är det inte mycket bevänt med den här gången heller, även om manuset är bättre och historien enklare: 1989 försvinner plötsligt Kevin Flynn ( Jeff Bridges, i både vanlig och digitalt föryngrad version), en av världens främste spelutvecklare.

När hans son decennier senare undersöker saken dras denne in i Trons digitala spelvärld. Gladiatorspel och kamp mot fascistiska ledare utbryter. Regissören Joseph Kosinski har fått mycket uppmärksamhet för sina reklamfilmer (bland annat Gears of war/Mad world-reklamen), och behöver inte på något sätt skämmas för långfilmsdebuten.

Tvärtom! ”Tron: Legacy” är årets mäktigaste bioupplevelse.

Daft Punks fantastiska musik! Den mullrande basen! Miljöerna! Bilderna! Det tog sekunder innan jag fick den gåshud som sedan höll i sig i de flesta av filmens 126 minuter.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN