Färgstark hjältinna i spännande äventyr

avJens Peterson

Publicerad:
Foto: Foto: Njutafilm
Mary med kvast och svart katt.

Mary och häxans blomma

Regi Hiromasa Yonebayashi, med svenska röster av Lea Heed, Josefina Hylén, Eliott Gillinger, Lars-Göran Persson, Iréne Lindh.

ANIMERAD Japansk film efter brittisk barnbok av Mary Stewart från 1971. Rödhåriga Mary är uttråkad hos släkting på landet och följer efter en svart katt i skogen. Det leder till att hon hittar en fantastisk blomma och en kvast, får magiska krafter och flyger iväg till ett märkligt land uppe bland molnen.

Där finns en skola för häxor och Mary tas emot som en särskilt begåvad elev. Det gläder henne eftersom hon känner sig fumlig och misslyckad i vardagen nere på jorden. Nu får hon snabbt visa sin skicklighet i att flyga kvast, bli osynlig och lösa kniviga problem.
Man hinner tänka Pippi Långstrump, Harry Potter och Hogwarts samt andra sagor (skolan heter Endor) under upptakten. Men snart sätter äventyret ny fart när Mary upptäcker märkliga hemligheter i den nya magiska världen.
Och vi får svar på vad som hände under de första actionspäckade minuterna av filmen.
”Mary och häxans blomma” är fint berättad och skickligt tecknad. Regissören Hirosama Yonebayashi arbetade som animatör på flera av mästaren Miyazakis filmer, och det påminner om Ghibli-studions verk, men har annan ton. Ett spännande äventyr med en färgstark hjältinna.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM