Stjärnklart på filmfestivalen

FILM

Men de svenska rullarna saknas i Cannes

1 av 5 | Foto: VÄRLDSPREMIÄR FÖR PIRATERNA Johnny Depp och Penélope Cruz dyker när den fjärde ”Pirates of the Caribbean”-filmen visas för första gången på filmfestivalen i Cannes.

Robert De Niro, Sean Penn, Johnny Depp, Mel Gibson, Woody Allen,

Jodie Foster, Penélope Cruz, Brad Pitt och Angelina Jolie.

Det blir lika stjärnspäckat som vanligt vid årets filmfestival i Cannes. Men svensk film lyser med sin frånvaro.

I går släpptes programmet för den 64:e årgången av världens största filmfest som startar den 11 maj och pågår i elva dagar.

Tre danska filmregissörer, en norsk och en finsk har fått med filmer i huvudsektionerna. Men ingen svensk. Enligt uppgifter i internationell press har Ruben Östlunds nya ”Play” varit aktuell.

Svenska Filminstitutets utlandschef Pia Lundberg vill (och får) inte säga någonting om vilka svenska filmer som eventuellt kan vara aktuella för sidosektionerna Quinzaine des Réalisateurs, Kritikerveckan

eller kortfilmstävlingen.

Skarsgård i två roller

– Det är alltid ett riktigt nålsöga man ska genom för att komma med i Cannes. Men det är ju ett fantastiskt år för skandinavisk film, säger hon.

Mest svensk anknytning – och ingen överraskning, då han har tävlat om Guldpalmen med de flesta av sina filmer – har Lars von Triers sci fi-film ”Melancholia”. Den är till stor del inspelad i Västsverige och har Stellan och Alexander Skarsgård i två stora roller. De lär komma dit, om de kommer loss från sina respektive inspelningar av David Finchers ”Millennium”-film och tv-serien ”True blood”.

l Hetaste par är, som alltid, Brad Pitt och Angelina Jolie. Han spelar mot Sean Penn i Terence Malicks hett efterlängtade ”The tree of life”, hon ska göra pr för ”Kung fu panda 2” och får, kanske, med sin regidebut i någon sidosektion.

Gibson möter pressen

l Hetaste filmpar är Johnny Depp och Penélope Cruz. Fjärde ”Pirates of the Caribbean”-filmen har stor galapremiär i Cannes innan resten av världen får se den.

l Presskonferensen som nog ingen vill missa är med Mel Gibson, skandalomsusad som få i Hollywood. En som hela tiden stått vid hans sida är Jodie Foster. Han gör huvudrollen i hennes film ”The Beaver” och förhandssnacket är att han är fenomenalt bra.

l Störst säkerhet blir det förstås kring öppningsfilmen, Woody Allens ”Midnatt i Paris”. En av skådespelarna är Carla Bruni-Sarkozy.

Man har svårt att tänka sig att hennes man, med sviktande popularitet, skulle missa ett tillfälle att stå i rampljuset av helt andra skäl. Hennes make är Frankrikes president...