Al Pacino om nya maffiafilmen: ”Speciellt att jobba med De Niro”

avMagnus Sundholm

1 av 3 | Foto: Jeremy Daniel / AP
Al Pacino.

HOLLYWOOD. Nästa månad fyller Al Pacino 78.

Men några planer på att gå i pension finns inte på kartan för den Oscarsbelönade stjärnan.

I stället återvänder han till det som gjorde honom berömd, maffia-genren.

Pacino dyker inom kort upp i ”The irishman”.

Martin Scorsese regisserar. I rollistan återfinns Robert De Niro, Joe Pesci och Bobby Cannavale.

– Det är underbart att vara tillbaka med Robert, säger Pacino när Nöjesbladet möter den skinnjacksklädde stjärnan på ett hotell i Beverly Hills.

– Vi har jobbat med varandra så mycket och känt varandra så länge. Det gör det speciellt.

Nyligen rapporterade New York Post att inspelningen av Netflix-projektet kraftigt försenats, något som ska ha fått budgeten att skena från planerade en miljard kronor till mer än 1,4 miljarder kronor.

Att döma av Pacinos uttalande kan det stämma.

– Det var som förr när vi gjorde film, när det tog sex till åtta månader, ja, ibland upp till ett år, att göra ett projekt. Vi hade massor av frihet.

Vår maestro

Filmen bygger på verkliga händelser och kretsar kring Frank ”The irishman” Sheeran, en mördare som jobbade åt maffian och tros ha legat bakom fler än 25 mord. Ett av de mest kända offren var fackbossen Jimmy Hoffa, spelad av Pacino.

– Vi filmade i New York och det var ett nöje att ha med Scorsese att göra. Han var vår maestro.

Genren har varit bördig mark för Pacino under hela hans karriär.

1973 Oscarsnominerades han första gången, för sin insats som Michael Corleone i ”Gudfadern”. Året därpå upprepade han bedriften med ”Serpico” och året därefter gjorde han det igen med uppföljaren till ”Gudfadern”.

– Det var spännande att få göra en film om något som skedde i vårt land för några årtionden sedan. Jag ser fram emot att få se ”The irishman” i färdigt skick.

En tragisk figur

Det är inte det enda verklighetsbaserade dramat Pacino tagit sig an den senaste tiden. Just nu är han aktuell i HBO-filmen ”Paterno”. Den kretsar kring en legendarisk coach i amerikansk fotboll, Joe Paterno, vars karriär ödelades när det avslöjades att han känt till att hans medtränare Jerry Sandusky förgripit sig på barn.

– Jag såg det som en möjlighet att få spela en tragisk figur, en person som drabbas av allt det här och måste tackla det.

Den Berry Levinson-regisserade historien är något av varje förälders mardröm.

– Statistiskt är det inte sannolikt att ens barn ska drabbas. Ändå är det något man alltid tänker på, både när barnen är i skolan eller på fritidsverksamheter, säger Pacino som har två döttrar och en son.

– Alla som jobbar i mitt hushåll bakgrundskollas. Min familj har tack och lov aldrig drabbats.

Ett tredje öga

Han funderar tyst

– En del av poängen med filmen är att den leder till ökad medvetenhet. Man får liksom ett tredje öga och håller koll. Det är oundvikligt.

En gång i tiden var Pacino svårpratad och ansågs sky PR-sidan av Hollywoodkarriären som pesten. Men tiden har förändrat honom. I dag är han lättpratad och har aldrig långt till ett skratt.

– Jag har tur som får jobba med härliga människor och sedan sitta här och prata om det. Jag är glad att kunna ta mig an utmanande roller som tvingar mig att tänka, jobba och använda min hjärna.

Om han har goda gener eller goda läkare att tacka för sitt yttre är oklart, men i det mjuka eftermiddagsljuset som ligger på mot fönstret är det svårt att tro att han går mot 80.

– Jag kan inte längre gå lika fort som förut eller resa mig snabbt.

Sen ler och tycks med sin säregna, kraftfulla stämma pumpa upp sig själv när han högljutt säger:

– Men jag mår bra och jag har fortfarande massor med energi.

Foto: PARAMOUNT
Al Pacino Oscarsnominerades för sin insats som Michael Corleone i ”Gudfadern”.
ARTIKELN HANDLAR OM

Al Pacino

Film

Maffia

Netflix