– Arnold stekte ägg i shorts och t-shirt

Publicerad 2013-12-12

Mikael Håfström om arbetet med Stallone och Schwarzenegger

HOLLYWOOD För tio år sedan gjorde han ”Ondskan” med Andreas Wilson och Gustaf Skarsgård.

Nu har Mikael Håfström regisserat ”Escape plan” med Hollywoodlegendarerna Sylvester Stallone, 67, och Arnold Schwarzenegger, 66.

– Första gången jag träffade Arnold stod han hemma i köket i shorts och tshirt och stekte ägg, säger Lundasonen till Nöjesbladet.

Håfström, 53, ringer från London, hans bas sedan han av familjeskäl lämnat Los Angeles.

- Jag saknar vädret i LA. Men det går bra att jobba härifrån också, säger han.

”Escape plan”, thrillern om ett rymningssäkert fängelse, spelades till största del in i en gammal NASA-fabrik i New Orleans.

Under 50 dagar bossade svensken över två av Hollywoods genom tiderna mest framgångsrika stjärnor.

– Det var inga divalater eller trista filmstjärnemanér. Och det säger jag inte för att vara ”hollywoodsk” eller inställsam.

– De lät mig göra den film jag ville och det var en bra överraskning.

Annars är ju framför allt Stallone inte känd för att vara särskilt ödmjuk?

– Sen 30-35 år tillbaka är han filmstjärna, manusförfattare och producent. Flera gånger berättade han hur skönt han tyckte det var att bara vara skådis - att få komma till inspelningen när någon annat funderat ut hur scenerna skulle tas.

– På morgnarna när vi ställde in kameran kunde han komma halvspringade 10–20 minuter för tidigt. När jag frågade vad han gjorde där sa han, ”När jag jobbar som regissör blir jag jävligt förbannad när en skådis kommer för sent”.

Slet av armmuskel

I filmen porträtterar Stallone en fängelsekonsult som när han blir felaktigt fängslad slår sig ihop med en fånge (Schwarzenegger) för att bryta sig ut.

– Efter tiden som politiker tyckte Arnold att det var kul att vara tillbaka på inspelningsplatser. Han hade längtat efter det och gillade att jobba med Stallone.

Håfström och hans huvudrollsinnehavare hann med mer än bara arbete.

– Vi gick ut ibland. De är ju två herrar som definitivt är intresserade av att käka en god middag, dricka gott vin och röka cigarr.

– Det var stort att få höra dem sitta och berätta historier från inspelningar av filmer vi alla sett tusen gånger

Det lär ha kommit till några skrönor under inspelningen av ”Escape plan”.

– Framför allt Stallone gjorde så många stuntscener som möjligt. Det var inte många dagar han inte gick från inspelningsplatsen med blödande knogar eller knä.

Gick allt enligt planerna?

– Vi hade tur i oturen. Näst sista dagen slet han av höger bicepsmuskel. Det skedde i en scen i slutet av filmen, när han hänger på en repstege under en helikopter.

– Man kan se i filmen att han bara använder en arm. Den andra hänger som en trasa.

Blivit kompis med stjärnorna

Med ”Escape plan” bakom sig har Håfström dragit igång förberedelserna av ”Tunnels”, en äventyrsfilm om ett gäng ungdomar som hittar en värld under London.

Sverige som arbetsfält är för den skull inte borträknat.

– Jag hoppas kunna jobba på svenska igen. Det förs alltid diskussioner om olika projekt, säger han.

Blir det inget av på hemmaplan lär Schwarzenegger och Stallone kunna lägga ett ord för honom. Håfström uppger att de har blivit kompisar.

– Man lär känna varandra väl när man jobbar tillsammans. Men det är ingen självklarhet att vänskapen får en fortsättning. Det har den fått i det här fallet.

– Arnold är den jag lärt känna bäst. Det har nog att göra med att Sly direkt försvann till andra inspelningar. Arnold och jag har fortsatt att umgås. Men jag räknar med att träffa dem båda då och då i framtiden.

ANNONS