Barnsligare än Hunger games

Publicerad:
Uppdaterad:

FILM

Så bra är Divergent med Kate Winslet

SCIENCE FICTION I ett framtida Chicago är de överlevande människorna in­delade i fem falanger. Beatrice och hennes bror har växt upp bland De osjälviska, men när de fyller 16 år ska de välja var de vill tillbringa resten av sitt liv. Ett test med serum ska visa sanningen om deras personlighet och i vilken falang de hör hemma.

För Beatrice blir svaret osäkert. Tre falanger verkar rätt. Kan hon vara en divergent, en som inte passar in i ett fack utan är sammansatt av olika egenskaper och viljor?

Sådana vill Makten bli av med.

En dyster framtidsbild, precis som i ”Hungerspelen” och andra fantasifyllda berättelser riktade mot tonåringar.  ”Divergent” är lite sämre och fantasilösare, indelningen av olika sorters människor i ensidiga falanger med särskilda kläder blir övertydlig. Tappra, Ärliga, Osjälviska, Fridfulla och Lärda. Det finns också några utstötta som inte fått plats i en falang, och där riskerar Beatrice att hamna om hon inte klarar initieringsriten till sin falang.

Hon kortar sitt namn till Tris och möter olika sorters faror. Får nya vänner. Blir förälskad.

Det känns som om författaren Veronica Roth lånat från flera håll när hon satt ihop sin version av framtiden. Boken ”Divergent” kom 2011 och har följts av två till. Går ”Divergent” bra på bio blir det fler filmer i serien.

Som gör sig bra på bioduken. Det handlar mycket om rädsla och att konfrontera det man fruktar mest. Tris testas genom att hon får en spruta som framkallar hallucinationer kring olika sorters skräck. Tacksamt att fånga i rörliga bilder.

Det framtida Chicago är också visuellt, delvis i ruiner och med en sorts mur runt omkring sig. De Tappra åker mycket tåg runt staden. Deras mod uttrycks mest genom att de hoppar och springer, som ystra förskolebarn på uflykt.

Shailene Woodley imponerade som tjurig tonårsdotter i ”The descendants” mot George Clooney, och är bra i huvudrollen. Utmärkta Kate Winslet har en central roll som ledare för De Lärda, en falang som är intresserad av att få mer makt.

En ny dystopisk värld. Som känns välbekant på många vis. Ännu en historia som klär sig i framtidens kostym men berättar om vår tid. Barnsligare än ”Hunger games”, men ett hyggligt matinéäventyr.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN