Alicia Vikander går under ytan i kärleksfilm

Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Kärlek över haven

Regi Wim Wenders, med Alicia Vikander, James McAvoy, Alexander Siddig, Celyn Jones.


RECENSION. Alicia Vikander och James McAvoy blir kära i karga miljöer. Sedan slits de isär.

Går det att ta sig upp till ytan igen efter att ha nått botten?

ROMANTISKT DRAMA. Vi möter marinbiologen Danielle (Alicia Vikander) som tillsammans med sin besättning förbereder sig för att dyka ner till havsbottnen för att samla prover. Hon hoppas kunna bevisa att det finns liv några kilometer ner i Atlanten på just den här platsen.

Samtidigt sitter James (James McAvoy) fånge hos jihadister någonstans i Afrika och vet inte om han kommer att överleva. På varsitt håll tänker båda tillbaka på hur det var när de träffades för första gången…

Med undantag för några dokumentärer har Wim Wenders haft svårt att väcka intresse för sina dramer de senaste 30 åren. Den här är inget undantag. Romansen, som utspelas på ett lyxigt hotell i karg miljö, spelas väl av Vikander och McAvoy, men är inget som direkt sätter ens hjärta i brand.

Miljöerna, med vackra vyer från bland annat Färöarna, är en fördel. Särskilt McAvoy är sevärd som den brittiske soldaten som befinner sig på hemligt uppdrag och lider helvetets alla kval hos jihadisterna, med skenavrättningar och allt.

Under filmens andra halva, efter att James tillfångatagits, får Danielle nöja sig med att mest se orolig ut, stirra ut genom fönster och kolla mobilen. En trist lösning för filmen.

Originaltiteln är “submergence”, att sjunka, vilket ska tolkas på flera sätt i filmen. Ingen djupdykning på något sätt, men söker du svalka i hettan och kanske en liten tupplur kan det här vara något.

Publisert: