Barnförbjudna muppar i mordmysterium

”Happytime murders” provocerade barnklassikern ”Sesame street” så mycket att de blev stämda

avStefan Hedmark

FILM

TRAILER. Melissa McCarthys nya komedi parar ihop henne med muppar som beter sig som vi aldrig har sett förr.

Det gick så långt att skaparna bakom klassiska barnprogrammet ”Sesame street” stämde bolaget bakom ”Happytime murders”.

Den extra snuskiga trailern visar varför det blev kalabalik.

Den barnförbjudna trailern för ”The happytime murders” kom för två veckor sedan och börjar med att konstatera att filmen är gjord av ingen mindre än Brian Henson, son till Jim Henson som en gång i tiden skapade ”Mupparna”. Brian har tidigare regisserat ”Mupparnas julsaga” (1992) och ”Mupparna på Skattkammarön” (1996).

Det är med andra ord inte vem som helst som vanhelgar filtfigurerna här.

Får huvudet avskjutet

Därefter visar trailern vad som händer när mupparna INTE roar en barnpublik. Vad som följer är bland annat en nedgången mupp som erbjuder avsugningar mot pengar. Vi ser muppar som får huvudet avskjutet. Det knarkas och sägs ”fuck” hela tiden. Och slutscenerna i trailern är jag för blyg för att beskriva, ni får titta själva...

1 av 3 | Foto: STX
Melissa McCarthy och hennes snutpartner.

All smaklöshet i konceptet, men framför allt filmens marknadsföringsslogan, ”No Sesame. All street”, fick Sesame Workshop att gå i taket. Det är organisationen bakom barnprogrammet ”Sesame street” som också har muppar i rollistan och har visats i amerikansk tv sedan 1969. De stämde bolaget bakom ”The happytime murders” för att ha använt varumärket ”Sesame street” på ett otillåtet sätt.

Häromdagen föll domen. Enligt CNN ansåg en domare i New York att Sesame Workshop inte hade lyckats bevisa att biopubliken skulle förvirras av marknadsföringen. Fritt fram för ”The happytime murders”, med andra ord.

Kan Kermit medla?

Men det måste ju vara lite dålig stämning i muppvärlden just nu. Hensons pappa var trots allt med i ”Sesame street” från början. Kanske kan Kermit försöka medla; han lyckades ju trots allt hålla samman hela brokiga muppskaran i 70-talets klassiska tv-show.

”The happytime murders” har svensk biopremiär den 17 augusti.

ARTIKELN HANDLAR OM