Går från blåställ till gröngöling

FILM

I Guardians of the galaxy måste Zoe Saldana åter bekänna färg

1 av 3 | Foto: AP TT NYHETSBYRÅN
”Nästa gång är jag lila” Gravida Zoe Saldana var blå i ”Avatar” och nu grön i bioaktuella ”Guardians of the galaxy” men har en annan favorit.

Färgstarkt, Zoe Saldana.

Efter att ha varit blå i ”Avatar” är hon grön i ”Guardians of the galaxy”.

– Bara makeupen tog fyra timmar varje morgon, säger hon till Nöjesbladet.

Magnus Sundholm och Zoe Saldana.

När vi träffas i filmbolaget Disneys lokaler i Burbank i Kalifornien bär hon en klänning som smiter åt om en liten men ändå synbar bula på magen.

Hon vill inte bekräfta det men det råder ingen tvekan om att den 36-åriga skådespelerskan från New Jersey är gravid.

– Det är första gången jag tänker hoppa över att svara på den frågan, säger hon efter viss tvekan.

– För om en kvinna är gravid finns det en period när man måste hålla det för sig själv innan man får grönt ljus att allt är klart och man kan börja fira. Först då kan man dela det med andra.

Efter ett stormigt förhållande med Bradley Cooper som tog slut i början av 2013 fann hon snabbt kärleken i den italienska konstnären Marco Perego.

Gifte sig i hemlighet

I juni i fjol gifte sig paret i hemlighet i London.

– Det är egentligen inte så stor skillnad att vara gift, bortsett från vissa skattepapper man måste skriva under. Men jag är glad att jag gifte mig när jag gjorde och med personen jag gjorde det med. Han valde mig och jag valde honom.

– Men jag känner att ju mer man avdramatiserar det, desto mer spännande är det. Att vara gift är livet. Det är ingen diet eller någon trend eller något säsongsbetonat. Det är för livet. Vi gifter oss alla i det syftet, så jag är mycket lycklig.

Lycklig är hon också över senaste filmrollen, där hon spelar en av fem superhjältar som med gemensamma krafter ska sona sina tidigare brott genom att rädda universum.

– Jag hade alltid undrat hur det var för Eddie Murphy att bli ”Den galna professorn” eller Michael Jackson att förvandlas i ”Thriller”.

– Även om jag hade gjort många tekniska filmer förut och förändrats på duken hade jag aldrig behövt gå igenom processen själv. Jag är glad att jag har gjort det nu, men det är inte för alla. Vissa dagar, när jag bara behövde målas från halsen och inte från midjan och uppåt, kunde makeupen klaras av på tre timmar och 45 minuter. Men oftast tog det fyra timmar.

”Hade noll koll”

Klivet in i Marvelvärlden är hennes första.

– Jag hade noll koll. När jag var barn och mina kompisar slukade serietidningar ville jag hellre klättra i träd eller spränga gamla tv-apparater.

– Men genom mina syskonbarn har jag fått upp ögonen för den här världen och nu älskar jag den. Det är roligt att klä ut sig, måla sig grön och gå och leka. Det håller barnet i dig levande.

När inspelningsförberedelserna först drog igång hade hon däremot inga problem att hålla sig för skratt.

– Vi försökte hitta rätt grönfärg. Jag tror att vi gjorde upp till 17 kameratester med olika nyanser av grönt, olika hårfärger och olika proteser.

– Jag var utmattad innan vi ens gjort första scenen.

”Grönt är skurkaktigt”

Det gick så långt att hon tvivlade på hela färggrejen.

– Blå är mycket skönare för ögat än grönt. Grönt är snor, grönt är skurkaktigt. Varje gång vi beskriver en rymdvarelse, en zombie eller ett träsk, går det i grönt.

– Jag försökte överlåta utsidan åt filmmakarna och koncentrera mig på att göra Gamora så sexig på insidan som möjligt.

På frågan vilken färg hon själv skulle ha valt om hon fått bestämma, skrattar hon.

– Lila, säger hon sen.

– Jag och min syster gjorde en kortfilm en gång om en rymdvarelse och hon var lila. Nästa gång ska jag vara det.