Trovärdig spelfilm om kriminell familj

Av: Jens Peterson

Publicerad:
Tonåringar försöker bryta sig loss.
Foto: Foto: TriArt
Tonåringar försöker bryta sig loss.

Goliat

Regi Peter Grönlund, med Sebastian Ljungblad, Joakim Sällquist, Davina Robinson.

DRAMA I första scenen får Kim stryk av en jämnårig kille. Kim är 17 år och när han kommer hem får han skäll för att han inte vann slagsmålet. Pappa är kriminell och på väg in i fängelse. Fadern och den sjukskrivna mamman vill att Kim ska ta över knarkaffärerna för att försörja familjen. Kim har två yngre syskon han bryr sig mycket om, i synnerhet lillasyster som han försöker få att läsa och klara skolan.
Kim vill själv ha ett jobb och dras till kompisen Jonna. Hon ska lämna den destruktiva miljön för en praktikplats i Västerås och hopp om betalt arbete. Kim drömmer om att följa med. Men familjen kräver att han slutar gymnasiet och blir en brottsling. Härdar sig. Fadern föraktar böcker och bildning, lär Kim slåss genom att klippa till honom. Säger att den som är galnast vinner.
De firar kylslaget när faderns äldre bror släpps ur fängelse, sjunger om tider när det fanns jobb på bruket och spelar ”Utanför lagen” av Eldkvarn.
Filmen är välspelad av alla. Trovärdig och drabbande i samma ton som Peter Grönlunds förra, den mer intensiva ”Tjuvheder”. ”Goliat” skildrar en klass som kämpar för att överleva, ta hand om sina egna, där barnen ärver fädernas strider. Polis och andra myndigheter märks knappt i bakgrunden.
Dystert och deprimerande om att försöka bryta onda cirklar.

Publicerad: