Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Konrad, Kurt

Mörkt, bisarrt och underbart udda

Sebastian Stan byter ansikte i ”A different man”

Publicerad 2024-10-17

”A different man”.

Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

A different man

Regi Aaron Schimberg, med Sebastian Stan, Renate Reinsve, Adam Pearson.


FILMRECENSION. Genrer blandas och antaganden utmanas i Aaron Schimbergs surrealistiska ”A different man”, om en man som hamnar i en nedåtgående spiral efter att plötsligt ha blivit snygg.

SVART KOMEDI. Sebastian Stan är inte bara högaktuell som Donald Trump i Ali Abbasis The apprentice”, utan också extremt sevärd som huvudrollsinnehavare i Aaron Schimbergs skruvade ”A different man”.

En hybrid av svart ironisk komedi och psykologisk thriller, som är ett sorts tankeexperiment med metainslag, som tar sig an frågor kring skönhet, identitet, självförakt och sambandet mellan vilka vi är och hur vi ser ut. Med inspiration av bland annat Charlie Kaufmans surrealism, David Cronenbergs kroppsskräck och Woody Allens New York-neuroser.

Edward Lemuel (Stan) är en aspirerande skådespelare som lider av neurofibromatos, vilket yttrar sig i växande tumörer i ansiktet som gör att folk antingen stirrar eller vänder bort blicken när de ser honom.

Han får dock chansen att prova en ny mirakelbehandling, och efter en snabb förvandling till en konventionellt snygg man lämnar han sitt gamla liv bakom sig och blir den framgångsrika mäklaren Guy Moratz.

Men inombords är han fortfarande samma dystra, introverta person och lika obekväm i sitt eget skinn. Och att gräset inte alltid är grönare på andra sidan och att man ska vara försiktig med vad man önskar sig inser han gradvis, när han upptäcker att hans före detta granne Ingrid (norska Renate Reinsve), som vill göra karriär som manusförfattare och regissör, håller på att sätta upp en pjäs om Edward.

Hon tror att Edward har tagit livet av sig, och nu riskerar Edward/Guy att gå miste om både sitt livs roll och rätten till sin egen historia. 

Och sedan kommer den världsvana, extroverta och genomtrevliga engelsmannen Oswald (Adam Pearson) – som också har neurofibromatos men är bra på allt, sprudlande glad och fullkomligt äger varje rum han går in i – plötsligt in på scenen. Och vänder både Edwards liv och hela filmen upp och ner.

Aaron Schimberg jonglerar riskabelt många teman och idéer i en mörk, bisarr och hela tiden överraskande historia, men har full kontroll och har gjort en av årets mest förtjusande originella filmer.

Visas på bio, från den 18 oktober.



Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook och följa oss på Instagram och X (Twitter) för nyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.