Nobbades av Bond - blev Wonder woman

Nu skriver skönhetsmissen Gal Gadot filmhistoria: ”Kan inte stärka kvinnorna utan att utbilda männen”

HOLLYWOOD

Det är lätt att se ”Wonder woman” som bara en i raden av filmer om superhjältar.

Men ur ett jämställdhetsperspektiv står mycket på spel när Hollywood nu lanserar miljardsatsningen.

Det är den första filmen om en kvinnlig superhjälte på mer än tio år.

”Wonder woman” frontas av två kvinnor – huvudrollsinnehavaren Gal Gadot, 32, och regissören Patty Jenkins, 45.

Egentligen är det ett smärre mirakel att de den här varma våreftermiddagen i Los Angeles-stadsdelen Culver City tar emot för att sparka igång Warner Bros storsatsning.

Det är ett mirakel av flera skäl:

1) Gadot tänkte lägga ner karriären när hon för några år sedan förgäves försökte få rollen som Bondbrud i ”Quantum of solace”

– Hade det inte varit för att min pojkvän (nuvarande maken Yaron Varsano) övertalade mig hade jag nog återvänt till juridikstudierna, säger hon.

Försökte i tio år

2) Jenkins hade i tio år försökt få ett filmbolag att tända på hennes version om superhjälten från Amazon-öarna.

– När cheferna väl ville göra den blev jag gravid och kunde inte. Då trodde jag att de skulle göra den utan mig, säger hon.

3) Varken Gadot eller Jenkins har erfarenhet av projekt i den här skalan.

Jenkins är mest känd för lågbudgetfilmen ”Monster” från 2003 som gav Charlize Theron en Oscar, och pilotavsnittet av ”The killing”.

Gadot hade en mindre roll i ”Furious 7” och introducerades som Wonder woman i ”Batman v Superman: dawn of justice”.

– Jag kan fortfarande inte fatta att jag fick chansen, säger Jenkins.

Hunger games

4) Det råder en utbredd uppfattning i Hollywood att fansen inte lockas av kvinnliga superhjältar (mycket beroende på att ”Catwoman” floppade 2004):

– Ända sedan Wonder woman skapades för 75 år sedan har det funnits många fantastiska kvinnliga figurer, säger Jenkins.

Jag vill att mina döttrar ska få växa upp med starka kvinnliga före­bilder – det får de här

– Det var aldrig bara en killgrej.

Om bara dagar får vi se om det stämmer.

Gadot och Jenkins oroar sig över en rad faktorer inför lanseringen. Just den finns dock inte på listan.

– Visade inte ”Hunger games” att män och kvinnor kan gilla filmer med tjejer i huvudrollen? frågar Jenkins med ett lätt leende.

Bytt krig

Filmen är trogen serien från 1941. Enda skillnaden är att den utspelas under första världskriget i stället för det andra.

Handlingen kretsar kring Diana Prince, född på den helkvinnliga ön Themyscira, där hon tränar som amazonkrigare.  Första gången hon ser en man är när den amerikanske piloten Steve Trevor (Chris Pine) kraschlandar på ön och berättar om en värld i krig. Det får henne att slå följe med honom för att försöka stoppa det.

– Jag var dansare i tolv år. Dansen påminner mycket om koreografin vi gjorde inför fajtscenerna och jag gillade det, säger Gadot.

– Ridningen var svårare. Jag tyckte att det såg så lätt ut och att jag skulle älska det. Men det gjorde jag inte alls. Dessutom gjorde det ont (skratt).

Fröken Israel

Både hon och regissören är lättpratade.

Jenkins, som kommer från en familj med stridspiloter och har bott i Kalifornien och Thailand, brinner av energi och navigerar vant frågor om könsroller i Hollywood.

Gadot, som växte upp i en stad i närheten av Tel Aviv, blev fröken Israel, fotomodell och gjorde lumpen i två år, har nykomlingens entusiasm.

– Nu slipper jag utmattande scentester, säger hon och syftar på de många rollerbjudanden ”Wonder woman” och den efterföljande rollen i ”Justice league” medfört.

– Jag känner mig nästa elak när jag nobbar roller (skratt). Men det är en fantastisk sits att ha fått och jag är väldigt tacksam över den.

Filmhistoria

Enda molnen på himlen den här dagen är en ryggsmärta som tvingar henne att stå under hela vår intervju.

– Jag fick ryggskott för tre dagar sedan.

Men inte ens det dämpar hennes entusiasm.

– Det är stressen och glädjen och bebisen och amningen, säger Gadot som fick dottern Maya för två månader sedan.

Mamma till två döttrar – hon har femåriga Alma sedan tidigare – gör att hon uppskattar ”Woman woman” extra mycket.

– Vi kan inte stärka kvinnor utan att utbilda männen. Båda sidor måste vara med. Men självklart vill jag att mina döttrar ska växa upp med starka kvinnliga förebilder. Det får de här.

Att projektet dessutom skriver filmhistoria gör ju inte saken sämre.


Här är ”Wonder womans” långa väg till bioduken:

Gal Gadot som Wonder woman i  ”Batman v Superman: dawn of justice”
Gal Gadot som Wonder woman i ”Batman v Superman: dawn of justice”

Redan i mitten av 1990-talet ville Warner Bros göra film om Diana Prince, men det blev aldrig av.

2005 rapporteras Joss Whedon ha fått 17–25 miljoner kronor för att skriva ett manus om superkvinnan. Men hans story om hur storföretag slukar världen föll inte storföretaget Warner i smaken.

Innan Whedon hade producenten Joe Silver gått igenom en handfull manusförfattare som hade försökt komma på originella historier. En av dem kretsade kring Wonder womans dotter, Donna Troy.

2007 hade Wonder woman en stor roll i Warners originalmanus för Justice league. Det slutade med att en hypnotiserad Superman knockar ut henne i rymden med orden, ”Die ... bitch!”

2011 skrev David E Kelley en tv-pilot om Wonder woman. Huvudrollen Diana Themyscira spelades av Adrianne Palicki och hon bekämpade inte bara brott i Los Angeles utan var också vd för ett storföretag. Programmet sändes aldrig.

Hollywood Reporter skriver att storstjärnor som Sandra Bullock, Catherine Zeta-Jones, Megan Fox, Christina Hendricks och Beyonce Knowles alla har varit aktuella för rollen som Wonder woman.

Publisert: