Jan-Olov Andersson

Snuskgubben bara tittade över min axel

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Bilden av en filmproducent är, i värsta fall, Harvey Weinstein.

I bästa fall är det Bengt Forslund, 90-åringen som i onsdags hyllades i Filmhuset i Stockholm.

Nidbilden av en filmproducent har förmedlats via åtskilliga Hollywoodfilmer. En fet lite äldre man med cigarr i mungipan som skriker och har sig och tvingar till sig sex med potentiella skådespelerskor på kontorets soffa.

Så är naturligtvis inte alls de flesta, varken i USA eller här i Sverige. Men Harvey Weinstein, som efter #metoo avslöjades, fälldes och hamnade bakom lås och bom, levde upp till de allra värsta myterna om en snuskgubbe till producent.

Harvey Weinstein och Netflix Ted Sarandos 2012.
Harvey Weinstein och Netflix Ted Sarandos 2012.

Träffade honom en gång i Cannes. Någon presenterade mig som en viktig svensk filmskribent.

– Yeah, right! sa Harvey, och tittade över axeln på mig på den snygga kvinnliga journalist bakom mig som stod i tur att hälsa på honom.

Så det var med rätt stort nöje jag lyssnade när Rosanna Arquette, hedersgäst på Stockholm Film Festival, häromåret i en frispråkig intervju detaljerat berättade hur äckligt han hade betett sig mot henne vid ett möte på hans hotellrum.

Rosanna Arquette.
Rosanna Arquette.

På Filmhuset intervjuades Bengt Forslund om sin karriär som producent för filmer av regissörer som Jan Troell, Jan Halldoff, Lasse Hallström, Kay Pollak, Mai Zetterling med flera. Det visades några kortfilmer han hade valt ut. Och under minglet efteråt var det kul att under 15-20 minuter få äran att småskvallra lite om allt han har varit med om.

Bengt Forslund, SF-chefen Kenne Fant och Ingmar Bergman på 1950-talet. 
Bengt Forslund, SF-chefen Kenne Fant och Ingmar Bergman på 1950-talet.

För egen del tycker jag att hans böcker ”Drömfabrikens verklighet” och ”Dramat i tv-soffan” om svensk film- och tv-historia varit oumbärliga som underhållande och kunskapsbildande uppslagsverk.

Det var stort att få vara med och fira denna legendar.

På plats var en annan och lite yngre (79 år) legendar i filmbranschen, Kalle Boman. Mentor till både Roy Andersson och Ruben Östlund. Vi pratade lite hånfullt om att nya kulturministern Parisa Liljestrand (M) i en SVT-intervju trodde att Östlunds film var en – bok!

– Hon var bara före sin tid. Det kommer en bok också, sa Kalle och skrattade.

Publisert:

LÄS VIDARE