Stefan Hedmark

Första trailern för amerikanska Turist

Svenska succéfilmen har fått sin nyinspelning

FILMTRAILER. ”Turist” var filmen som gjorde Ruben Östlund världsberömd.

Nu är det dags för den amerikanska nyinspelningen – med Will Ferrell och Julia Louis-Dreyfus.

Här är trailern för ”Downhill”.

Vad gör du om en lavin kommer rakt mot dig? Skyddar fru och barn – eller greppar mobilen och springer så fort du kan?

Den pikanta frågan ställde Ruben Östlund i ”Turist” (2014) och det visade sig vara något som fungerade även utomlands. Filmen blev omtalad och nominerades till flera priser, bland annat en Golden Globe för Bästa utländska film.

Snart kom beskedet att en amerikansk nyinspelning var på gång. Det är inget ovanligt i sig; många europeiska filmer har fått en efterapning på andra sidan Atlanten. Tanken var att det även skulle hända med den tyska succékomedin ”Toni Erdmann” (kanske med Jack Nicholson), men det projektet verkar ha fastnat.

Trailern för ”Downhill” presenterar Will Ferrell och Julia Louis-Dreyfus som paret på skidresa med barnen i Österrike. Lavinincidenten utvecklas snart till en fullfjädrad kris mellan dem. Det var lätt att tänka sig att den här versionen helt skulle slipa bort kanterna och bli en renodlad komedi, men här verkar ändå finnas ett mörker.

Den svenske ”Turist”-producenten Erik Hemmendorff är inblandad även i nyinspelningen. Kristofer Hivju, som hade en stor roll i originalet, dyker också upp.

Det nya manuset är skrivet av Nat Faxon och Jim Rash som vann en Oscar för ”The descendants”; de regisserar även. ”Downhill” marknadsförs för Sundancefestivalen i januari, så det märks att de ansvariga hoppas få lite indiekredd och inte bara siktar rakt av på en bred publik.

”Downhill” har biopremiär i USA på Alla hjärtans dag; det är oklart när filmen kommer till Sverige.


Glöm inte att gilla Nöjesbladet FILM på Facebook för filmnyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

Publisert:

LÄS VIDARE