Pedagogiska Dora äventyrlig barnfilm för 16-åringar

Av: Jens Peterson

Publicerad:
Uppdaterad:
Dora (Isabela Moner) mellan föräldrarna Eva Longoria och Michael Pena.
Foto: UIP
Dora (Isabela Moner) mellan föräldrarna Eva Longoria och Michael Pena.

FILM

Dora and the lost city
Regi James Bobin, med Isabela Moner, Jeff Wahlberg, Michael Pena, Eva Longoria.

ÄVENTYR Det här är en barnfilm för 16-åringar.
Animerade ”Dora utforskaren” är en pedagogisk tv-serie i samma anda som ”Fem myror är fler än fyra elefanter”. Roar förskolebarn med färg och form och ord. I svenska versionen får de öva på engelska glosor.
I USA lär de små barnen spanska via Dora och hennes kusin Diego. Här dyker de två upp som skådespelare, och i Sverige visas filmen textad eftersom alla pratar amerikanska/spanska. Det börjar i Amazonas djungel när Dora och Diego är sex år ganla, men snart är Dora 16 år och skickas till Los Angeles. Hennes sympatiska föräldrar, som är forskare, letar efter en berömd gömd inkaskatt.
Dora upptäcker att högstadiet är en annan sorts djungel, men hon försöker vara vän med alla genom att vara kroniskt käck och hurtig. Diego skäms och klasskamraterna tycker hon är pinsam. Men Ödet gör att Dora, Diego plus två klasskamrater hamnar i Peru där kriminella skattletare vill ha deras hjälp att hitta den dolda guldstaden.
Lite tonårsromantik, några försök till humor och mycket skattjakt som är inspirerad av Indiana Jones. Doras kompis är apan Boots och deras motståndare den tjuvaktige räven Swiper. Djuren är animerade, liksom en hallucination i mitten av filmen.
Tv-serien är kul lektioner för de minsta. Biofilmen känns mer som en kvarsittning.

Få Sveriges bästa koll på alla nya filmer som kommer - följ Nöjesbladet på Facebook

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN