Animerade norska pirater på flummiga äventyr

Piraten och de unga hjältarna.
Piraten och de unga hjältarna.

Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Kapten Sabeltand och den magiska diamanten

Regi Rasmus A Sivertsen/Marit Moum Aune, med svenska röster av Janne Åström, Fabienne Glader, Hugo Gummeson, Anders Öjebo, Axel Adelöw.

Gammaldags sjörövarromantik med drag av kapten Krok. Plus flygande härskare som inte tål sol, en armé apor och en flicka som drömmer om äventyr bortom Stilla Viken där hon bor.

Lilla Sunnevi är en av flera kavata kvinnor i den här berättelsen som kastar in mycket i grytan. Hon och hennes kompis dras in i jakten på den stora diamanten. Den som har diamanten i sin hand kan få en önskan uppfylld när fullmånen lyser på ädelstenen. Basröstade piraten Sabeltand är ute efter den, men blir snuvad av skurken Maga Khan som är grym diktator på ögruppen Marmeladien.
Det sjungs lite då och då. ”Kapten Sabeltand” är ett norskt fenomen. En populär barnteater på 1990-talet som också fött skivor, böcker och ett antal filmer. Den här senaste filmen blandar friskt från många håll. Lite slapstick och den vanliga dosen korkade killar som brukar hyras in till sådana här komiska äventyr.
En välmenande moralkaka bakad på gammaldags recept. Men bitvis så psykedeliskt att man känner sig som om man smakat av piratskeppets råttsoppa och börjar hallucinera.
(”Kapten Sabeltand och den magiska diamanten” går upp på fler biografer den 24 juni).

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN