Tomas Ledin-musikalen är en sommardoftande smällkaramell

’En del av mitt hjärta’ är laddad och tänd rakt igenom

Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

En del av mitt hjärta

Regi Edward af Sillén, med Malin Åkerman, Christian Hillborg, Jonas Karlsson, Shima Niavarani, Per Andersson, Marie Richardson, Johan Rheborg, Johan Ulveson.


FILMRECENSION. Oao-oh, oao-oh, aaa-o-oh.

Mmm, den filmen. Den gör allt för att göra oss lyckliga.

Det räcker lång väg.

MUSIKAL. Under tillverkningen av ”Rocketman”, musikalen som berättade om Elton Johns uppväxt och första steg som artist, var han själv involverad från början. Klokt nog höll han sig ofta i bakgrunden och gav regissören Dexter Fletcher och skådespelarna fria händer att göra en personlig tolkning.

I ”En del av mitt hjärta” genomsyrar Tomas Ledins låtar hela filmen, men vi får ändå en hälsosam känsla av att han håller distansen. Här finns till och med en scen där Jonas Karlssons rollfigur ger Ledins textförfattande en känga: ”Är det verkligen verkshöjd?”

Ett sinne för humor är exakt vad filmen behöver. Det har den också. Manusförfattaren Lars ”Vasa” Johansson är en flitig komedisnickare som inte minst har gjort mycket sevärt tillsammans med Ulf Malmros. Här har han fått utmaningen att bygga en romantisk film kring Tomas Ledins musik.

Vi följer Isabella (som får alla män att trilla rakt ner i sin fälla?), en lyckad finanskvinna som reser till hemstaden för att fira pappas (Johan Ulveson) 60-årsdag. Med framgång kommer självförtroende, men det blir en chock för sensuella Isabella när hon får veta att Simon (Christian Hillborg), grabben hon var kär i som tonåring, ska gifta sig med hennes kompis (Shima Niavarani) från den tiden.

Isabella är inte ens bjuden på bröllopet. Lita på mig, det här kan hon inte acceptera.

Lånar från trygga formler

Ska Isabella sabba bröllopet likt Julia Roberts i ”Min bäste väns bröllop” (1997)? ”En del av mitt hjärta” lånar från de trygga formler som är stommen i genrens föregångare. Per Anderssons uppgift, till exempel, är att spela Isabellas gaypolare. Där kan vi snacka en verklig arketyp, så pass mycket att det nästan blir en konservativ idé i de här sammanhangen.

Filmen är på gång, laddad och tänd rakt igenom. Kanske på lite väl svulstig nivå ibland, men så är det ju med Tomas Ledins musik också. Att hålla tillbaka eller hantera hans låtar med sval ironi hade varit fegt och oärligt mot konceptet. Det är all-in som gäller, med gott om utrymme för glimten i ögat.

Några bisarra infall ger filmen en udd, som till exempel Jonas Karlssons buktalarhobby. Hans rollfigur är en slags stand-in för Tomas Ledin och dockan är en melloflört som fansen kommer att nicka igenkännande åt.

Värmande västkustvyer

I sin regidebut bjuder Edward af Sillén på den ena sommardoftande smällkaramellen efter den andra, med värmande västkustvyer, roliga birollsinsatser och livliga dansnummer. Det syns att det ligger hårt arbete bakom.

Malin Åkerman gör sin första svenska huvudroll och det klickar på ett rart sätt mellan henne och Jonas Karlsson.

”En del av mitt hjärta” har biopremiär på juldagen.


Peter Jöback och Johannes Kuhnke i ”Jag kommer hem igen till jul”.
Peter Jöback och Johannes Kuhnke i ”Jag kommer hem igen till jul”.
  • SE OCKSÅ: ”Jag kommer hem igen till jul”, en annan musikal som bygger en berättelse kring en artists musik, i det fallet Peter Jöback.
  • VISSTE DU… att filmen ska lanseras internationellt som ”A piece of my heart”, där Björn Ulvaeus och Andreas Carlsson har bidragit med översättningar av låtarna till engelska?
  • JUST NU… har Åkerman avslutat inspelningarna av komedin ”Friendsgiving” där hon spelar mot bland andra Jane Seymour.

Glöm inte att gilla Nöjesbladet FILM på Facebook för filmnyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

Publisert:

LÄS VIDARE