Australien

Ett annorlunda och gripande drama

Av: 

Jan-Olov Andersson

FILM

Betyg: 4 av 5 plus

DRAMA

Babyteeth

Regi Shannon Murphy, med Eliza Scanlen, Toby Wallace, Essie Davis, Ben Mendelsohn.

En annorlunda och gripande uppväxtskildring.

Och 21-åriga Eliza Scanlen är redan ett av Hollywoods hetaste nya unga namn.

Även om den ”bara” fick ett skådespelarpris (till fel person, dessutom…), var ”Babyteeth” något av en sensation på fjolårets Venedigfestival.
En så kallad coming-of-age-film som inte liknade någon annan uppväxtskildring.
Vi möter 16-åriga Milla (Eliza Scanlen, som borde vunnit pris som bästa unga skådespelare) som har bestämt sig för att uppleva sitt livs första och sista kärlekshistoria. Hon har ju cancer. Då får även en 23-årig slusk som Moses (Toby Wallace, som vann priset) duga. Föräldrarnas (Ben Mendelsohn, Essie Davis) äktenskap tycks mest fortgå på grund av den dotter de älskar och som de snart ska mista. De gillar inte Moses, men accepterar honom för att Milla älskar honom. Mellan de fyra, uppstår en gruppdynamik som inte liknar något annat.
Regissören Shannon Murphy (hon hade gjort en hel del tv i Australien tidigare) har en formsäkerhet som få debutanter brukar ha. Det märks både i bildspråket och i hur hon hanterar rollfigurernas känslor, allt är naturligt på ett sätt som man sällan ser i filmer. Varje gång man förväntar sig en kliché, kommer något oväntat. Och historien om Millas föräldrar blir lika viktig som den om henne och Moses.
Mycket annorlunda, mycket gripande.

ANNONS

Shoppa kläder, skor & inredning hos Ellos – nu med upp till 50% rabatt i outlet.

Extern länk från Ellos

Shoppa här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Australien