Hoppfull och svängig show med David Byrne

Med ”American utopia” har David Byrne skapat en snyggt koreograferad show med lättfotat svängande versioner av låtar ur hela sin karriär.
Med ”American utopia” har David Byrne skapat en snyggt koreograferad show med lättfotat svängande versioner av låtar ur hela sin karriär.

Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus
David Byrne’s American utopia
Regi: Spike Lee


FILMRECENSION Spike Lees filmversion av David Byrnes hyllade Broadway-show bjuder både på välbehövlig positivism och en parad av laddade Byrne-klassiker.

KONSERT Ända sedan första Talking Heads-albumet 1977 har David Byrnes gärning mer än något annat gått ut på att försöka förstå människan och mänskligheten åtminstone lite bättre.

Hans texter och hela utblick på tillvaron har alltid varit hans egen, säregen och konstnärligt utmanande men aldrig svårtillgänglig och alltid minst lika mycket för kroppen som för intellektet.

1984 lyckades regissören Jonathan Demme fånga hela briljansen hos Byrne och hans band i ”Stop making sense”, den på samma gång smartaste och svängigaste konsertfilm som någonsin gjorts.

Efter tre decennier som visionär soloartist sjösatte Byrne 2017 multimediaprojektet ”Reasons to be cheerful”, ett försök till att sprida positivitet i en prövad och polariserad tid. Albumet, turnén och Broadway-showen ”American utopia” föddes ur detta och blev också ett sätt för Byrne att knyta ihop hela sin karriär.

Det här är Spike Lees filmversion av showen. Även han förstår Byrne på djupet och förmår flytta in mer livekänsla i tv-rutan än vad som borde vara möjligt.

Upplägget är lika till synes enkelt som typiskt byrneskt: sångaren och hans elva musiker barfota och i grå kostymer på en sparsmakat inramad scen, alla i bandet bär sina instrument och blir en del av koreografin. Det här är en show om kraften i det kollektiva, om allt vi har gemensamt och att vara ödmjuk inför vår korta tid på planeten.

”We’re only tourists in this life”, som Byrne sjunger i ”Everybody’s coming to my house”.

Byrne pratar om vikten av att rösta och lånar Janelle Monáes ”Hell you talmbout” för en drabbande hyllning till offer för rasistiskt polisvåld.

Parallellt bygger han skickligt upp intensiteten i showen, via raffinerat lättfotade versioner av klassiker som ”Blind” och ”Burning down the house” till en jublande final i ”Road to nowhere”, med hela bandet på parad ute i publiken.

Spike Lee suger upp stämningen i lokalen med så mycket närvaro att jag omedelbart börjar googla New York-resor.

Om pandemin tillåter återvänder nämligen ”American utopia” till Hudson Theatre i höst.

”David Byrne’s American utopia” finns att hyra på streamingtjänsterna.


Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook för filmnyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.


Publisert:

LÄS VIDARE