Struligt syskonpar i ny Vasaloppskomedi

”Ur spår” har roliga replikbyten och glider fram i trygga spår

Anders Brink Madsen och Katia Winter i ”Ur spår”.
Anders Brink Madsen och Katia Winter i ”Ur spår”.

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Ur spår

Regi Mårten Klingberg, med Katia Winter, Fredrik Hallgren, Rakel Wärmländer, Ulf Stenberg, Susanne Thorsson, Mårten Klingberg, Leif Andrée.


FILMRECENSION. En komedi som utspelar sig under Vasaloppet är som gjort för en film packad med stereotyper i stil med ”Sällskapsresan” och ”Göta kanal”.

Men ”Ur spår” vill mer.

KOMEDI. Lisa (Katia Winter) är i gasen. Det är utekväll, shots och dans, synd bara att alla runtomkring är så tråkiga när man bara försöker ha kul. Utkastad från baren blir hon och plötsligt är klockan sju på morgonen när hon vaknar i fyllecellen och kommer på att, jädrar, hon skulle ju se dotterns luciatåg.

Exet är inte helt imponerad när Lisa ramlar in på skolan i gårdagens festblåsa, med en doft av gammal sprit och spya. De har delad vårdnad, men efter ytterligare en incident påbörjar socialtjänsten en utredning.

Lisa flyttar tillfälligt in hos sin bror Daniel (Fredrik Hallgren) och hans fru Klara (Rakel Wärmländer). Syskonen är varandras totala motsatser. Hon är en evig strulputte som aldrig slutföljer något, han är en robotartad perfektionist som aldrig gör fel. Det enda de har gemensamt är att de är lika envisa.

Hårdträning inför Vasaloppet

Daniel ligger i hårdträning inför Vasaloppet och i ett svagt ögonblick säger Lisa till sin dotter att hon också ska tävla där, mest för att imponera på hennes bonusmamma. Genomtänkt är det inte eftersom Lisa inte ens klarar två kilometer på längdskidor. Nu har hon några veckor på sig innan hon ska klippa nio mil.

Fredrik Hallgren och Rakel Wärmländer i ”Ur spår”.
Fredrik Hallgren och Rakel Wärmländer i ”Ur spår”.

Där är huvudstoryn och den är underhållande nog, inte minst för att Winter och Hallgren är ett smått ljuvligt syskonpar. Manusförfattaren Maria Karlsson ser till att de har roliga replikbyten och filmen glider fram i sina trygga spår med behag.

Men den har också ett större djup. Daniel och Klara försöker desperat få barn, men det ser mörkt ut. Den delen av filmen blir oväntat berörande, eftersom skådespelarna och Mårten Klingberg i registolen tar det på stort allvar.

Kombinerar humor och allvar

Alltför många svenska romantiska komedier de senaste åren klarar inte att kombinera humor och allvar på ett givande sätt, så det är skönt att se ”Ur spår”. Inte för att det är en total överraskning – Klingberg lyckades lika väl med ”Cockpit” 2012 och, förstås, ännu bättre med ”Min pappa Marianne” häromåret.

Några av birollerna lyser lite extra, som Leif Andrées hygglige taxichaufför och Tuva Børgedotter Larsens fascistiskt träningsbesatta Naomi som blir en lockande siren för Daniel. Och ja, Kalle Moraeus glider in här och var som sig själv.

Filmen har biopremiär på fredag, 28 januari.


”Världens värsta människa”
”Världens värsta människa”

Passa även på att se...

... ”Världens värsta människa”, en annan film där den kvinnliga huvudpersonen inte har full koll på läget.

Visste du att...

... Winter har huvudrollen även i en annan kommande komedi, med den oemotståndliga titeln ”Året då jag slutade prestera och började onanera”?


Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook och följa oss på Instagram och Twitter för nyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

Publisert:

LÄS VIDARE