Originell krigsskildring i kreativ förpackning

”Himmel över Libanon”.
”Himmel över Libanon”.

FILMRECENSION Live-action blandas med stop-motion-animation och andra experimentella grepp i Chloé Mazlos både drömlika och melankoliska film om kärlek och krig i Libanon.

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus
Himmel över Libanon
Regi Chloé Mazlo, med Alba Rohrwacher, Isabelle Zighondi, Wajdi Mouawad, Mariah Tannoury.


DRAMA Den franska regissören Chloé Mazlos debutfilm är en annorlunda tagning på inbördeskriget i Libanon, som är inspirerad av hennes mormors erfarenheter och har karaktären av drömlika minnen. Av både bra och dåliga tider.
På 50-talet lämnar Alice (Alba Rohrwacher) sin familj i en liten schweizisk alpby för att åka till Beirut och jobba som au pair. Hon förälskar sig genast i både staden och astrofysikern Joseph (Wajdi Mouawad), som drömmer om att skicka en libanes ut i rymden.
Alice blir en del av Josephs familj, och paret bygger bo och bildar sin egen familj. Lyckan är total. Tills kriget kommer, och oron, faran och slitningarna letar sig in i hemmet.
Live-action blandas med stop-motion-animation och andra experimentella grepp som för tankarna till regissörer som Wes Anderson och Michel Gondry, medan färgskalan är technicolor-nostalgisk.
Det är charmigt och säreget. Framför allt i inledningen. Men i takt med att upprymdheten övergår i melankoli och den stilmässiga lekfullheten till viss del frångås, blottas ett manus vars innehåll inte riktigt matchar den kreativa förpackningen.


”Himmel över Libanon” har biopremiär den 8 oktober.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN