En mustig italiensk pärla av äldre snitt

”Martin Eden”.
”Martin Eden”.

FILMRECENSION Jack Londons ”Martin Eden” har blivit väldigt mycket film i händerna på italienaren Pietro Marcello.

Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Martin Eden

Regi Pietro Marcello, med Luca Marinelli, Jessica Cressy, Carlo Cecchi, Vincenzo Nemolato, Marco Leonardi, Denise Sardisco.


DRAMA Jack Londons delvis självbiografiska roman har blivit en fantastisk film av Pietro Marcello, som har flyttat handlingen från det tidiga 1900-talets Oakland till ett tids-ambivalent Neapel, som liksom verkar flyta fritt bland ett mustigt Italiens gångna årtionden.

Luca Marinelli, som ser ut och för sig som en sann filmstjärna, gör rollen som Martin Eden; en karismatisk sjöman som efter att ha räddat en välbärgad ung man från att åka på stryk bjuds in i dennes familj, och blir blixtförälskad i systern Elena Orsini (Jessica Cressy).

En lång och komplicerad uppvaktning inleds, samtidigt som Martin bestämmer sig för att förkovra sig intellektuellt, och bli en självlärd författare.

Men vägen till framgång är full av refuseringar, och när toppen väl är nådd, blir den en bitter besvikelse. 

Romantiskt, tragiskt och storslaget, om kärlek, klass och politik, individualism och socialism, triumf och förfall. Med grynigt nostalgiskt foto, och återkommande inslag av arkivmaterial som fungerar både som historisk krydda och som metafor för Martins resa. 

Väldigt mycket film. Som en bortglömd pärla från förr.


”Martin Eden” har biopremiär den 10 december.

Publisert:

LÄS VIDARE