Sömnig action med Liam Neeson i långtradarreklam

Brum brum-björnen Liam Neeson.
Brum brum-björnen Liam Neeson.

Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

The Ice road

Regi med Liam Neeson, Amber Midthunder, Marcus Thomas, Laurence Fishburne.

THRILLER Liam Neeson ger tyngd åt den här sortens spänning. Gruvarbetare blir instängda efter ett ras i diamantgruva i kallaste Kanada. Enda sättet att rädda arbetarna innan luften tar slut är viktiga borrar, som är så tunga att de måste köras på lastbilar. Över is. Som håller på att smälta eftersom det våras.

En kamp mot klockan, men det visar sig finnas fler motståndare än naturen som vill stoppa Mike (Liam Neeson) och hans medarbetare.

Upplägget är mycket likt klassikern ”Fruktans lön” (1953) där Yves Montand med flera kör dallrande dynamit på guppiga djungelvägar. Just lastbilsscenerna i ”Fruktans lön” står sig väl som skicklig filmspänning, även om bitar nu känns mossiga. Även i ”The ice road” räcker det om en av bilarna klarar sig ända fram.

Tyvärr kör ”The ice road” ner i klyschornas dike. Det blir fånigt med alla vändningar som ska skapa ny spänning, men mest får en att sucka. Manusförfattarna vill visa gott hjärta i olika samhällsfrågor, men det blir en förströdd dekoration i en gammaldags intrig med Onda Skurkar. Liam Neeson stirrar surt.

Bäst lyckas filmen med att göra reklam för ett bilmärke. Nästa gång jag ska köpa en väldigt stor långtradare vet jag vilket fabrikat filmen rekommenderar å det grövsta.

”The Ice road” visas på bio.

Publisert: