Bafta

”En runda till” får en Bafta

Av: 

TT

Mads Mikkelsen i filmen "En runda till". Pressbild.
Mads Mikkelsen i filmen "En runda till". Pressbild.

FILM

Danska filmen "En runda till" tilldelades pris på den brittiska filmgalan Bafta för bästa icke-engelskspråkiga film.

– Jag hade nästan kunnat gissa att ni britter skulle gilla en film om att supa, sade regissören Thomas Vinterberg i sitt tacktal.

"En runda till", med Mads Mikkelsen i huvudrollen, handlar om ett kompisgäng i 40-årsåldern som undersöker hur livet skulle te sig om man alltid vore salongsberusad.

Filmen var nominerad i ytterligare tre kategorier: bästa regi, bästa originalmanus samt Mads Mikkelsen för bästa manliga huvudroll. Men det blev i slutändan bara ett pris på den BBC-sända galan.

Till dottern

I sitt digitala tacktal riktade sig Thomas Vinterberg till sin dotter Ida, född 2002, som skulle ha medverkat i filmen i rollen som Mads Mikkelsens tonårsdotter. Fyra dagar in i inspelningarna omkom hon i en bilolycka i Paris. Detta var 2019 och produktionen av filmen pausades omedelbart, men återupptogs efter begravningen.

– Främst vill jag tacka min dotter Ida som inte längre är här. Hon var mer entusiastisk över den här filmen än jag. Hon saknade sin hemstad Köpenhamn och nu saknar vi henne. Vi gjorde den här filmen för hennes skull. Det här är en ära och betyder mer för oss än ni någonsin kan ana, sade han till Baftagalans presentatörer.

Fyra kvinnor

Det var på många sätt ett historiskt år för Bafta. För första gången var fyra kvinnor nominerade för bästa regi, vilket kan jämföras med förra året då enbart män nominerades i den kategorin. Det blev Chloé Zhaos "Nomadland" som tog hem kategorin och filmen fick ytterligare tre priser, för bästa film, bästa kvinnliga huvudroll och bästa foto.

– Jag tror att jag just gjorde min lärare vid Brighton College väldigt stolt. Jag vill tacka mina producenter och ett stort tack till Frances McDormand, som är en historieberättare i egen rätt, sade Chloé Zhao, som är född i Kina men utbildat sig i Storbritannien, när hon tog emot Baftan för bästa regi.

Gjort om regler

Bafta har gjort om sina regler, efter kritik för att inte vara tillräckligt inkluderande. Totalt 120 förändringar har presenterats, bland annat för skådespelar- och regipriserna, som nu får sex nominerade i slutfasen, i stället för fem. Dessutom har 1 000 nya personer från underrepresenterade grupper bjudits in som nya medlemmar.

Bafta anordnades i år delvis digitalt, med alla nominerade och utan publik, men med livemusik på plats. Med bara två veckor kvar till Oscarsgalan i Los Angeles så brukar Baftapriserna ge en vink om vilka filmer som också kan vara aktuella för att ta hem Oscarsstatyetter. Det ser ut som att "Nomadland" ligger bra till i år.

ANNONS

Muminmuggen Fiske finns nu till ett rabatterat pris hos Nordic Nest - köp den idag!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till rabatten

Publisert:

LÄS VIDARE

Stor guide: Här kan du streama Oscarsfilmerna

ÄMNEN I ARTIKELN

Bafta

Mads Mikkelsen

Thomas Vinterberg

Film