Skräck på tomgång i pestsmittad häxjakt

Oärligheten lyser igenom i ”The reckoning”

Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus

The reckoning

Regi Neil Marshall, med Charlotte Kirk, Joe Anderson, Steven Waddington.


FILMRECENSION. Den här filmen vill säga något betydelsefullt om 1600-talets häxjakt. Om att oskyldiga kvinnor mördades.

Fast oärligheten lyser igenom.

SKRÄCK. Britten Neil Marshall brukade vara en vida respekterad regissör. Slog igenom med de gruvliga skräckfilmerna ”Dog soldiers” och ”The descent” i början av 00-talet. Regisserade några av de mest minnesvärda avsnitten av ”Game of thrones” under seriens storhetstid. Men de senaste åren har varit mindre lyckade. Marshall tog sig an en ny version av klassiska serien ”Hellboy” 2019, men filmen ratades av både publiken och kritikerna.

Så blev det dags för ”The reckoning”, ett skräckdrama som utspelas efter den stora pesten i London 1665. Nog borde Marshall, som skapade en så klaustrofobisk stämning i ”The descent” och regisserade välkoreograferade stridsscener i ”Game of thrones”, vara rätt man för jobbet?

Charlotte Kirk i ”The reckoning”.
Charlotte Kirk i ”The reckoning”.

Hugger ner sin make

Filmen handlar om Grace (Charlotte Kirk), en ung kvinna som har hamnat i ett förtvivlat läge. När vi först möter henne greppar hon ett svärd och hugger ner sin make Joseph (Joe Anderson) som precis har hängt sig. Kort efter att hon har begravt honom kommer Pendleton (Steven Waddington) förbi. Han äger marken och meddelar Grace att hon snabbt måste få fram hyran, annars åker hon och barnet ut. Efter en upptrissad konflikt anklagar Pendleton henne för att vara en häxa och hon buras in. Tortyr väntar, men Grace är inte helt utan allierade.

Djävulen lurar i alla hörn, liksom Joseph som går igen (åtminstone i Graces syner). Vi lär oss mer om vad som fick honom att ta livet av sig och möter kyrkans representanter som ska utföra tortyren, två märkliga figurer med en egen historik.

”The reckoning”.
”The reckoning”.

Skräckeffekter på tomgång

Här finns en ambition att låta en stark kvinna få rättvisa och hämnd; huvudrollsinnehavaren Kirk var även med i manusskrivandet. Men det känns inte som att något fungerar. Graces lite för perfekta smink övertygar lika lite som vissa av miljöerna. Här finns en scen där Pendleton anmärker på hur liten och eländig hennes och Josephs stuga är... men filmskaparna får den att se ut som ett mysigt drömboende att byta till sig i en Airbnb-annons.

Skräckeffekterna går för det mesta på tomgång, även om här finns en härligt smaskig dödsscen som involverar häst och vagn. Efter tröttsamma tortyrscener är det dags för Grace att hämnas, men det blir en axelryckning – och filmens ansträngningar att göra en svärdsvingande hjältinna av henne gör att eftertexternas upplysning om verklighetens häxjakter känns mer pliktskyldigt än något annat.

”The reckoning” finns att hyra från den 8 februari.


Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook för filmnyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

Publisert:

LÄS VIDARE