Stjärntätt drama fullt av energi

”Orca” är rolig, sorglig, rörande – och svänger snabbt däremellan

Josephine Bornebusch i ”Orca”
Josephine Bornebusch i ”Orca”

Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Orca

Regi Josephine Bornebusch, med Josephine Bornebusch, Johan Rheborg, Alba August, Gustav Lindh, Vera Vitali och Marie Göranzon m fl

FILMRECENSION Ett social distanserings-drama med stjärnensemble, skrivet och regisserat på nolltid av Josephine Bornebusch.

DRAMA Social distansering. En mamma som tynar bort framför datorn, en son som högläser på andra sidan skärmen. Skådespelare som försöker få karriären i rullning i en värld som står stilla. Streamingtjänster att dammsuga medan man håller rädslan, ensamheten och tristessen i schack. Influencers som måste fortsätta underhålla, en vardag att klara, praktiskt och mentalt. En orakad morgonrockstillvaro och en gubblukt att hålla stången. En älskad persons ansikte att klappa på skärmen. I ingen scen befinner sig två skådespelare i samma rum. All kommunikation sker via videosamtal. 

"Orca" är Josephine Bornebuschs senaste Viaplay-satsning, efter hyllade serien "Älska mig". Också här har hon skrivit, regisserat och skådespelat. Manus skrevs på tre veckor tidigare i år, ytterligare några veckor senare spelade de in. Att det gått så snabbt märks, på gott och ont. Mest på gott, och man önskar att fler svenska filmer gjordes så här: från idé till färdig film utan att passera för många hjärnor, av någon som brunnit för sitt projekt hela vägen. Det finns en energi och ett här och nu man blir glad av att se, och som annars ofta saknas i svensk film – men finns desto oftare i den sorts amerikanska independentfilm som varit en tydlig inspirationskälla.

Marie Göranzon i ”Orca”
Marie Göranzon i ”Orca”

Det är roligt, sorgligt, rörande och svänger snabbt däremellan, men det märks att det inte blivit lika genomjobbat som "Älska mig". Där har Bornebusch visat att hon har ett fantastiskt öga för hur människor beter sig och pratar, fin hand med sina skådespelare – inklusive sig själv – och kanske är extra bra på kryssen där mörker och det roliga möts. "Orca" är långt ifrån perfekt, men mycket av de ingredienserna syns också här även om spel, repliker och turer landar lite mer här och där. Men igenkänningen finns kvar, inte bara i det som händer eller vad som sägs, utan också i de många visuella detaljerna som bidrar till känslan av 2020. Som skjortan och kavajen upptill och sjaviga mysshorts nertill under videosamtalen, och prislappen som hänger och dinglar kvar där bak på influencerkoftan.

"Orca" är det latinska namnet för späckhuggare, som ska vara ett av världens mest sociala djur, men (den småstöriga) titeln hade lika gärna kunnat stavas med "k", som i orka, håll ut, det kommer att gå bra. Det känns trösterikt, och välbehövligt.


Biopremiär på utvalda biografer 30 oktober, premiär på Viaplay 13 november.


SE DET HÄR OCKSÅ: Långdistansrelationsdramat "Medan vi dansar", där merparten av filmen också består av Skype-samtal.


VISSTE DU ATT... i vinter drar inspelningarna av "Harmonica" igång, en serie som Josephine Bornebusch och Jonas Karlsson både skrivit och spelar i?

Publisert: