Dokumentär om IS-rekrytering till Toronto

Foto: Ruud, Vidar/NTB Scanpix/TT
Ubaydullah Hussain i Oslo tingsrätt 2014.
FILM

Dokumentären "Den norske islamisten", som följer terrorrekryteraren Ubaydullah Hussain, av Ulrik Imtiaz Rolfsen och Adil Khan Faroop, får internationell premiär på Nordamerikas största dokumentärfilmsfestival, skriver Hollywood reporter.

I juni 2015 grep den norska säkerhetspolisen PST och svensk polis en 18-årig norrman på Landvetters flygplats strax utanför Göteborg. Mannen hade blivit rekryterad av Ubaydullah Hussain – den första i Norden att dömas för terrorrekrytering. Den nu 19-årige mannen dömdes för några veckor sedan till två år och tio månaders fängelse. Planen var att han skulle resa till Syrien och strida för IS.

Vid gripandet på flygplatsen var den kände dokumentärfilmaren Ulrik Imtiaz Rolfsen på plats och polisen gjorde även ett tillslag hemma hos filmaren och tog med sig hans råmaterial. PST menade att filmen innehöll viktig bevisföring, men Högsta domstolen nekade i ett senare skede PST insyn i råmaterialet med hänvisning till källskyddet.

– Polisen och vi som filmskapare har olika roller i samhället. Polisen har rätt att gripa och åtala och vi har möjligheten att undersöka och exponera den här gruppen, säger Ulrik Imtiaz Rolfsen till Hollwood reporter.

Den 5 april i år dömdes Ubaydullah Hussain till nio års fängelse. "Den norske islamisten" får nu sin internationella premiär på den kanadensiska dokumentärfestivalen Hot Docs som går av stapeln den 27 april. Filmen hade premiär på norska NRK dagen efter att domen föll.

ARTIKELN HANDLAR OM

Film

Syrien