LISTA: 8 nya kanonfilmer på bio
Suzanne Reuter i arvstvist, iransk seriemördare – och Spielberg
Av:
Aftonbladet Nöje
Aftonbladet Nöjes recensenter plockar ut 7 bra biofilmer som du borde se nu.
Kompromat
THRILLER
En thriller baserad på verkliga händelser. En fransk diplomat (Gilles Lelouche) i Sibirien arrangerar en kulturkväll där allt går snett. Han dansar med KGB-chefens sonhustru (Joanna Kulig) och ryska myndigheter slänger honom i fängelse på falska anklagelser. Flykten genom Ryssland blir andlöst spännande. (Jan-Olov Andersson)
En dag kommer allt det här bli ditt
DRAMAKOMEDI
En arvstvist och en tragisk olycka finns där och ger hela tiden lite svärta åt Andreas Öhmans nya dramakomedi, vibrerar av liv, en film som vibrerar av humor, gripande personporträtt och ovanligt mycket uppfinningsrikedom. Karin Franz Körlof är suverän i huvudrollen. Kul att se Peter Haber i något annat än den allt mer krympande Martin Beck-rollen och Suzanne Reuter i en mer dramatisk än komisk roll. (Jan-Olov Andersson)
The Fabelmans
DRAMA
Steven Spielberg tar sig an sitt eget filmskapande, sin familj och sin uppväxt, i en bitterljuv historia som bär spår av många av hans filmer, men samtidigt inte liknar något han tidigare gjort. En ömsom rolig och ömsom vemodig, djupt personlig uppväxtskildring, om ett kärleksfullt men dysfunktionellt äktenskap och passionen han som barn flydde in i. En underbar, empatisk film, som avslutas genialt. (Karolina Fjellborg)
The banshees of Inisherin
DRAMAKOMEDI
Ännu en sevärdhet från mannen bakom ”In Bruges” och ”Three billboards outside Ebbing, Missouri”. På en irländsk ö förändras livet när en man (Brendan Gleeson) inte längre vill träffa sin tidigare bäste vän (Colin Farrell). Filmen har starka filmiska kvaliteter med ett imponerande foto och bildberättande. Farrell gör en av sina bästa roller. En tragedi med många skratt, gripande som irländsk folkmusik. (Jens Peterson)
Holy spider
THRILLER
I början på 2000-talet mördade en gift trebarnsfar, han fick öknamnet Spider killer, 16 prostituerade. I det strikt religiösa Iran gjorde polisen inga större ansträngningar för att sätta dit Saeed (Mehdi Bajestani) som han heter i filmen. I ”Gräns”-regissören Ali Abbasis version är det en modig kvinnlig journalist, Rahimi (Zar Amir-Ebrahimi), som riskerar sitt liv för att avslöja mördaren. En både tankeväckande och mycket spännande thriller. (Jan-Olov Andersson)
Tori och Lokita
DRAMA
Om bröderna Dardenne med sin förra film "Unge Ahmed" trampade snett gör de nu igen vad de är bäst på: att med empatisk och osentimental blick skildra dem i marginalerna – denna gång pojken Tori (Pablo Schils) och tonårstjejen Lokita (Joely Mbundu), två ensamkommande som smugglats in i Belgien. De är så fina tillsammans att man blir varm – men också så outhärdligt skyddslösa att man blir iskall och knappt kan andas. (Emma Gray Munthe)
All the beauty and the bloodshed
DOKUMENTÄR
En film som lite överraskande vann Guldlejonet för bästa film i Venedig i fjol. Den hoppar mellan två olika perioder i nu 69-åriga fotografen Nan Goldins liv och karriär. Under åratal plåtade hon människor inom kultur-, nöjes- och hbtq-världen i New York. Men det handlar lika mycket om hennes kamp mot familjen Sackler, som bär ett tungt ansvar för den pågående opioidkrisen i USA. Fantastiska bilder i filmen. (Jan-Olov Andersson)
Decision to leave
THRILLER
Sydkorenska regissören Park Chan-wook har ända sedan ”Old boy – hämnden” (2004) fortsatt göra filmer med mycket våld och sex. Det här är hans mesta mainstream-film. Handlar om en polis (Park Hae-il) som blir besatt av en kvinna (Tang Wei) misstänkt för mord. Snyggt, spännande och överraskande in i det sista. (Jan-Olov Andersson)
Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook och följa oss på Instagram och Twitter för nyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.