’Domino’ blixtrar till ibland – men det räcker inte

När den danska thrillern fungerar heter orsaken Brian De Palma

Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Domino

Regi Brian De Palma, med Nikolaj Coster-Waldau, Carice Van Houten, Guy Pearce.


FILMRECENSION. Blinkningar åt Alfred Hitchcock kan kännas oerhört trötta.

De kan också rädda en film.

THRILLER. Brian De Palma tänker aldrig arbeta i Danmark igen, det är en sak som är säker. Han sa det i en intervju efter inspelningarna av ”Domino”, en thriller som till stor del är inspelad i Köpenhamn och bekostad av danska finansiärer, personer som De Palma senare hävdade inte hade betalat ut löner i tid. Han var heller inte inblandad i det slutliga arbetet med filmen innan den släpptes.

På sätt och vis är det lätt att rycka på axlarna och tänka att ”Domino” är inget vidare för att De Palma inte har gjort något bra på många år. Men det är snarare så att orsaken till att den här filmen ändå är värd en titt, i alla fall för regissörens fans, är att han har lyckats sätta sin prägel på den. Det som är bra i filmen är det tack vare De Palma.

Nikolaj Coster-Waldau och Carice Van Houten i ”Domino”.
Nikolaj Coster-Waldau och Carice Van Houten i ”Domino”.

Bäste vännen skadas svårt

Manusförfattaren Petter Skavlan har sannerligen inte levererat något som känns intressant. ”Domino” handlar om en polis i Köpenhamn, Christian Toft (Nikolaj Coster-Waldau), som försätter sig i en mycket dum situation. Ett uppdrag i ett hyreshus slutar med att hans bäste vän och kollega Lars (Søren Malling) skadas svårt. Det är delvis Christians fel och internutredaren Alex Boe (Carice Van Houten) försöker ta reda på vad som hände.

Samtidigt vill Christian få tag i mannen som nästan skar halsen av Lars. Han är Ezra Tarzi (Eriq Ebouaney), en dansk krigsveteran som ursprungligen invandrade från Libyen. Men vad är hans agenda egentligen? Och varför är CIA inblandade?

Nikolaj Coster-Waldau, Eriq Ebouaney och Søren Malling i ”Domino”.
Nikolaj Coster-Waldau, Eriq Ebouaney och Søren Malling i ”Domino”.

Spelas av ’Game of thrones’-veteraner

Temat är islamistisk terrorism, men Skavlan har inget intressant att säga om det. Inte heller får rollfigurerna oss att bry oss, trots att de två huvudrollerna spelas av ”Game of thrones”-veteranerna Coster-Waldau och Van Houten. Guy Pearce gör sin CIA-agent på ett medvetet nonchalant och känslokallt sätt, men intrycket är svagt.

Det är i stället några få scener, en jakt på hustaken i början av filmen samt de avslutande scenerna i en tjurfäktningsarena i Almería, som får upp adrenalinet. Där syns De Palmas vördnad inför Hitchcock, där lever han upp. Men det räcker inte.

”Domino” visas på Netflix och finns att hyra på streamingtjänster.


Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook för filmnyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

Publisert:

LÄS VIDARE