Film

Bra vinnare – men medelmåttig gala

Av: 

Jens Peterson

Javier Bardem i bröderna Joel och Ethan Coens ”Nu country for old men”.

FILM

En effektiv Oscar-gala.

”No country for old men” blev den största vinnaren med fyra Oscar. En amerikansk film - men inga amerikanska skådespelare vann.

Aftonbladets Jens Peterson.

Det fanns mycket bra att välja på bland årets nominerade. De största favoriterna vann också. Daniel Day-Lewis är oförglömlig i ”There will be blood” och ”Råttatouille” är den bästa animerade filmen på många år. Bröderna Coens ”No country for old men”, som har svensk biopremiär på fredag 29 februari, är en kall och blodig thriller om girighet med Javier Bardem som en skoningslös torped. Jag gissade rätt att den skulle vinna för film och regi.

Den lite vänligare ”Juno” fick nöja sig med Oscar för bästa manus.

Blanchett utan statyett

Jag blev förvånad, men glad, över att Marion Cotillard vann för ”La vie en rose”, och förvånad, men besviken, att inte Cate Blanchett fick för sin roll som Bob Dylan i ”I´m not there”. Men Blanchett kanske förlorade på att hon var dubbelt nominerad.

Tilda Swinton är dock utmärkt i ”Michael Clayton”. Hon är från Storbritannien liksom Daniel Day-Lewis, Javier Bardem är spanjor och Marion Cotillard fransyska.

Det blev en internaitonell spridning på priserna, med Oscarvinnare från flera europeiska länder. Till och med en svensk. Per Hallberg fick en Oscar för klippningen av ljudet på ”Bourne ultimatum”. En välgjord action som fick tre Oscar sammanlagt.

Mycket roligt att sången ”Falling slowly” är fina filmen ”Once” vann. En charmig lågbudgethistoria i Dublin om en gatumusiker som möter en pianospelande kvinna med drömmar.

”Oscarsgala efter mallarna”

Jon Stewart var en proffsig programledare, men det var inte mycket som stack ut under årets Oscargala. Allt gick så fort som möjligt med snabba presentationer och strama tacktal. Några brast i gråt, men mest var det Oscargala efter mallarna.

En hel del ihopklippta montage för att hylla 80 år av filmpris, men även de passerade snabbt förbi. Sångnumren var inte särskilt minnesvärda, förutom ”Falling slowly”.

De som gått bort under året uppmärksammades också, men även det gick undan, och både Ingmar Bergman och Heath Ledger passerade snabbt i den långa minnesraden av ansikten.

Bra filmer. Bra vinnare. Men en medelmåttig gala där det mest gick ut på att hålla farten uppe.

Vinnarna i de största kategorierna

Bästa film

No country for old men

Övriga nominerade: ”Försoning”, ”Juno”, ”Michael Clayton”, ”No country for old men”, ”There will be blood”

Bästa regi

Joel och Ethan Coen (”No country for old men”)

Övriga nominerade: Paul Thomas Anderson (”There will be blood”), Tony Gilroy (”Michael Clayton”), Jason Reitman (”Juno”), Julian Schnabel (”Fjärilen i glaskupan”)

Bästa kvinnliga huvudroll

Marion Cotillard (”La vie en rose”)

Övriga nominerade: Cate Blanchett (”Elizabeth”), Julie Christie (”Away from her”), Laura Linney (”Familjen Savage”), Ellen Page (”Juno”)

Bästa manliga huvudroll

Daniel Day-Lewis (”There will be blood”)

Övriga nominerade: George Clooney (”Michael Clayton”), Johnny Depp (”Sweeney Todd”), Tommy Lee Jones (”In the valley of Elah”), Viggo Mortensen (”Eastern promises”)

Bästa kvinnliga biroll

Tilda Swinton (”Michael Clayton”)

Övriga nominerade: Cate Blanchett (”I’m not there”), Ruby Dee (”American gangster”), Saoirse Ronan (”Försoning”), Amy Ryan (”Gone baby gone”)

Bästa manliga biroll

Javier Bardem (”No country for old men”)

Övriga nominerade: Casey Affleck (”Mordet på Jesse James”), Philip Seymour Hoffman (”Charlie Wilson’s war”), Hal Holbrook (”Into the wild”), Tom Wilkinson (”Michael Clayton”)

Bästa manus efter förlaga

”No country for old men”

Övriga nominerade: ”Försoning”, ”Away from her”, ”Fjärilen i glaskupan”, , ”There will be blood”

Bästa manus

Diablo Cody (”Juno”)

Övriga nominerade: ”Lars and the real girl”, ”Michael Clayton”, ”Råttatouille”, ”Familjen Savage”

Bästa animerade film

”Råttatouille”,

Övriga nominerade: ”Persepolis”, ”Surf’s up”

Bästa icke engelskspråkiga film

Österrikiska ”Falskmyntarna”

Övriga nominerade: ”Beaufort”, ”Mongol”, ”Katyn”, ”12”

Bästa ljudredigering

Per Hallberg (The Bourne Ultimatum)

Övriga nominerade: No Country for Old Men, Ratatouille, There Will Be Blood, Transformers

ANNONS EXTERN LÄNK

Glöm inte solskydd - handla SPF, munskydd och allt du behöver i sommar här.

MEDS

Publisert: