En ny generation får möta E.T

avJens Peterson

Publicerad:
Uppdaterad:

E.T

Amerikansk familjefilm i regi av Steven Spielberg, med bl a Henry Thomas, Dee Wallace, Drew Barrymore, Robert MacNaughton och Peter Coyote.

Foto: UIP
Puss på dig mitt kära monster.

En kul nypremiär. Nya generationer får chansen att se den här spännande och rörande filmen på bioduken. Steven Spielberg har förbättrat en del effekter och lagt till/ändrat några kortare scener, men i stort är det samma som för 20 år sedan.

Rymdvarelsen E.T blir kvarglömd när hans skepp flyr. Han träffar en pojke som gömmer honom i förortsvillan, där så småningom också pojkens syskon blir bekanta med rymdgubben. Allas skräck byts i vänskap.

Påsk är en bra tid att se "E.T". Likt en meterhög Jesus kommer varelsen med de stora snälla ögonen till jorden och får medhjälpare. Han botar sjuka och gör så att blommorna blommar. Han dör, men återuppstår och får fara tillbaka till de sina i himlen. Men pojken Elliott lovar i en replik: "Jag kommer att tro på dig hela mitt liv."

Amen.

Steven Spielberg har gjort en fängslande bildsaga, och arbetar mycket med ljus och mörker. Från de jagande människornas ficklampor som skär genom skogen till E.T:s glödande pekfinger och rött skimrande hjärta till siluettfärden mot den varmt lysande månen. I mötet mellan utomjording och människor har Spielberg hittat en känslomässig tonträff som passar hans sentimentalitet och effektiva filmberättande.

De vuxna är med få undantag ansiktslösa främlingar. Märkligt att se vilken närvaro barnen har redan då. Både Drew Barrymore och Henry Thomas har växt upp till skickliga vuxenskådespelare. Klassens snygging, som Elliott kysser när han/E.T är berusade, spelas av Erika Eleniak som vek ut sig i Playboy sju år senare och blev Baywatch-badvakt.

"E.T" har fullt av hälsningar till populärkultur som "Star wars" och "Peter Pan". På 20 år har den växt till en egen legend. En underhållande matiné för flera generationer.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM