Stefan Hedmark

Kliv åt sidan, Liam Neeson – här kommer ”Widows”

Sörjande kvinnor tar för sig i trailern för ny actionthriller

TRAILER. En av höstens hårdaste actionthrillers har ett gäng sörjande änkor i huvudrollerna.

Liam Neeson är också med. Men det är uppenbarligen dags för honom att kliva åt sidan.

Författaren Lynda La Plante gav oss tv-serien ”Prime suspect”. Den blev Helen Mirrens breda internationella genombrott och nu är det dags för fler hårdkokta damer att kliva fram.

”Widows” är baserad på en annan tv-serie som La Plante skapade på 1980-talet. När den visades på svensk tv hette den logiskt nog ”Änkorna”. Vi möter en grupp kvinnor som förenas av att deras kriminella makar dödas i ”tjänsten”. Damerna må sörja, men kommer också snabbt överens om att slutföra uppdraget.

Det här hade lika gärna kunnat bli upplägget i en Hollywoodkomedi där personer som inte har någon tidigare erfarenhet av brott tänker råna en bank. Men trailern är våldsam och mörk – här finns inte många tillfällen att skratta.

Däremot lär kvinnorna briljera – Viola Davis, Michelle Rodriguez, Elizabeth Debicki och Cynthia Erivo ser ut att bli ett engagerande gäng att följa. Här finns också många bekanta män i rollistan. Förutom Liam Neeson dyker Colin Farrell, Robert Duvall och Daniel Kaluuya upp.

Vad som också gör att ”Widows” ser lovande ut, förutom en spännande trailer, är att regissören är Steve McQueen som bara har gjort bra filmer (”Hunger”, ”Shame” och ”12 years a slave”). Dessutom har ”Kvinnan på tåget”-författaren Gillian Flynn arbetat med manuset. Förhoppningsvis hittar den duon nya sätt att skruva till en bekant berättelse.

”Widows” beräknas få svensk biopremiär den 16 november.

Publisert:

LÄS VIDARE