Film

Natalie Portman: ”Jag blev besatt”

Av: 

Jens Peterson

FILM

Portman om sin regidebut och livet som mamma

När Natalie Portman tog emot en Oscar för ”Black swan” var hon ­gravid.

Hon tog ledigt från ­filmandet för att föda och vara med sin son. Nu är hon tillbaka. Både framför och bakom ­kameran.

– Det är första filmen jag gjort sedan jag fick barn. Det var en intensiv roll när jag inte arbetat på två år, säger Natalie Portman.

Längtade du efter att skådespela?

– Ja, jag var hungrig och saknade det. Men nu vill jag att varje roll känns viktig. Förr kunde jag göra en film för att jag var uttråkad och ville jobba, men nu måste det finnas starkare skäl för att jag ska vara ifrån min son, säger Natalie Portman, 33.

I Terrence Malicks ”Knight of cups” spelar hon en gift kvinna som varit otrogen med Christian ­Bales rollfigur.

– Jag spelade bara in ­under fyra dagar. Men jag gjorde en film till med ­Terry direkt efter. Fast den får jag inte säga något om. Där kanske jag blir bortklippt helt, säger ­Natalie Portman

”Personligt val”

I filmen sägs att ett hus är tomt utan barn.

– Det är inte sant, alla människor är olika. Man kan känna sig tillfreds med barn, och utan. Det är ett personligt val. För mig var det en underbar, meningsfull förändring av livet som jag inte kan vara utan, men ­andra känner förstås motsatsen, säger Natalie Portman.

Nu har hon också regisserat sin första långfilm. Den bygger på Amos Oz roman ”En berättelse om kärlek och mörker”.

– Jag var besatt av boken när jag läste den. Jag har försökt göra film av den i sju år. Till sist skrev jag manus själv, säger ­Natalie Portman.

Hon gör också en huvudroll i filmen som hon spelade in på hebreiska i Israel.

”Följ inte alla regler”

Lärde du dig något av ­Terrence Malick för din egen regi?

– Att man kan se problem som en möjlighet. Bejaka misstag, filma trots att det regnar, säger Natalie Portman. Man måste inte följa alla regler, utan hitta sin egen väg.

Natalie Portman bor i ­Paris där hennes man ­koreografen Benjamin Millepied är chef vid ­operabaletten. Hon säger att boendet i Frankrike har fått henne att inse hur ­amerikansk hon är, till skillnad från fransmän.

Hur märks det?

– Jag ler mycket. Jag vill få andra att trivas och känna sig bekväma.

Det här är Portman

Namn: Natalie Portman. Född: 9 juni 1981. Bor: Paris. Familj: Gift med Benjamin Millepied, en 3-årig son. Roller: ”Leon”, ”Star wars” x 3, ”Garden state”, ”Åter till Cold mountain”, ”V for Vendetta”, ”Brothers”, ”Closer”, ”Black swan”. Aktuell: Tävlar i Berlin med ”Knight of cups”.

ANNONS EXTERN LÄNK

Pro behandlingar anpassade för hemmabruk - 25% på Swiss Clinic hos NordicFeel här

NordicFeel

Publisert: