Rörig action – helt utan djup

Nya Hamilton levererar repliker – som ur en pojkbok

SUPERKROPP PÅ UPPDRAG Carl Hamilton är god vän med mamman, hög Säpo-chef, som spelas av Frida Hallgren. Hamilton fyrar av några one-liners i filmen – innan han med sin superkropp ger sig av för att hämta hem flickan.
SUPERKROPP PÅ UPPDRAG Carl Hamilton är god vän med mamman, hög Säpo-chef, som spelas av Frida Hallgren. Hamilton fyrar av några one-liners i filmen – innan han med sin superkropp ger sig av för att hämta hem flickan.

THRILLER Med drygt 520 000 besökare är ”Hamilton – I nationens intresse” årets hittills populäraste svenska film på biograferna.

Var själv inte lika begeistrad som min kollega Jens Peterson, som satte fyra plus.

Men det gick undan. Det var skickligt filmade action- och slagsmåls­scener. Där fanns lite tuggmotstånd för Mikael Persbrandt då hans Carl Hamilton brottades med tankar på vad han egentligen sysslade med. Och där fanns, jämfört med den här filmen, en intrig som kändes oväntat aktuell, kring vapenhandel, terrorism och den brännbara politiska situationen på Afrikas horn.

Jag förstör inget för alla som ska se filmen genom att skriva att det handlar om att hitta en liten flicka som har kidnappats. Det har alla sett i trailern.

Då Carl Hamilton är god vän med mamman (Frida Hallgren), hög Säpo-chef, fyrar Persbrandt av några pojkboksaktiga one-liners, innan han med sin superkropp ger sig av för att hämta hem flickan i fjärran land.

Böckernas författare Jan Guillou har ibland klagat på att det genom åren funnits ”manusnissar” (manusförfattare) som har velat ta bort sådant som fördjupat handlingen, som att berättelsen till exempel sätts in i en politisk verklighet.

Undrar vad Guillou, om han vore ärlig, tycker om den här filmen?

Här finns noll undertext. N-O-L-L. Visst, underrättelsetjänster i Storbritannien och USA är inblandade och diverse länder i Mellanöstern och det är dubbelspel, men … även de intrigtrådarna presenteras som korthuggna pojkboksrepliker.

Skådespelarna för en rätt hopplös kamp mot både ett svagt manus och en regissör som filmat och klippt slagsmåls- och actionscenerna så extremt närgånget och snabbt att det är hopplöst att se vem som gör vad. Ett par gånger (rent intrigmässigt) känns det som att scener saknas.

Nu har ju vi svenskar ett intimt förhållande till Guillous hjälte. Annars hade detta varit en typisk direkt-till-dvd-hyllan-film.

Malmö filmdagar

Sedan 1974 har Malmö Filmdagar varit en mötesplats för filmbolag, biografägare och journalister. Under fyra intensiva dagar kollar de in vad som ska visas på bio under hösten.

Nöjesbladets Jan-Olov Andersson och Joni Nykänen är på plats för reportage, intervjuer och åsikter. I dag recenserar vi den nya Hamilton-filmen – som har riktig premiär nästa fredag, 7 september.

Hamilton 2 – men inte om det gäller din dotter

Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus

Regi Tobias Falk, med Mikael Persbrandt, Saba Mubarak, Frida Hallgren, Reuben Sallmander, John Light, Lennart Hjulström, Peter Eggers, Sven Ahlström.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN