Filmrecensioner

Gapig slapstick – men brittiskt skön Pelle Kanin

Av: 

Stefan Hedmark

Avslappnade gnagare i ”Pelle Kanin”.
Avslappnade gnagare i ”Pelle Kanin”.

FILM

Pelle Kanin

Betyg: 3 av 5 plus

Regi Will Gluck, med svenska röster av Linus Wahlgren, Molly Sandén, Mimmi Sandén, Frida Sandén.


RECENSION. Beatrix Potters älskade sagofigur har tagit steget in i nutid.

Eller är det 1990? För ibland påminner filmen mer om ”Ensam hemma”.

BARNKOMEDI. När jag var liten brukade SVT visa som jultradition "Sagovärld" (1971), en balettfilm med figurer från Beatrix Potters sagor, däribland "Pelle Kanin". Balettdansare i djurkostymer svängde runt i konstgjorda naturmiljöer.

Om du trodde att du somnade gott framför "Tjuren Ferdinand" har du inte sett "Sagovärld".

Man kan väl säga att när nu "Pelle Kanin" har fått sin egen film är "Sagovärld" ett minne blott. Här har Potters berättelser flyttats från början av 1900-talet in i nutid.

Eller är det 1990? För "Ensam hemma" verkar ha haft ett stort inflytande på filmskaparna.

Gullig och fräck kanin

Vi befinner oss på den engelska landsbygden där den frisinnade konstnären Bea (Rose Byrne) lever i harmoni med skogens djur, däribland den gullige men fräcke Pelle Kanin.

Han och de andra djuren har vant sig vid att kunna genomföra delikata räder hos Beas tjurige granne som har en stor grönsaksodling. När grannen plötsligt dör betraktar Pelle och hans kompanjoner odlingen som deras egen – tills den nye ägaren, storstadskillen Thomas (Domhnall Gleeson), flyttar in och förklarar krig mot "ohyran".

Det märks att "Paddington"-filmerna har inspirerat. Här är samma sorts brittiska ögonfröjd och humor. Filmen har ett gott humör rakt igenom, med roliga påhitt.

Men det hade inte skadat om all gapig slapstick där djur och människor krigar mot varandra hade tonats ner lite. Gleeson får mer stryk än Joe Pesci och Daniel Stern när de försökte bryta sig in hos Macaulay Culkin...

Kontroversiell scen finns kvar

Linus Wahlgren gör den svenska rösten som Pelle Kanin; i originalet är det pratshowvärden och skådespelaren James Corden.

Den som är känslig mot att det skämtas med farliga allergier varnas härmed – som Nöjesbladet rapporterade den 13 februari lovade filmbolaget att klippa bort den scenen. Men den finns kvar i den version som nu visas på svenska biografer.

ANNONS

Muminmuggen ABC finns nu äntligen i lager! Du beställer den hos Cervera.

Extern länk från Cervera

Köp här!


Renée Zellweger som Beatrix Potter i ”Miss Potter” (2006).
Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Filmrecensioner

Film

Linus Wahlgren

Molly Sandén

Beatrix Potter

James Corden

Rose Byrne