Kultfilmen ”Turkiska Star Wars” har hittats

FILM

Kan släppas på Blu-ray

Tänk vad man kan hitta i gömmorna.

Kultfilmen som blivit känd som den turkiska varianten av ”Star Wars” har varit försvunnen i flera år.

Nu har den dramatiska rullen dykt upp igen.

Foto: ”Turkiska Star Wars”.

Den turkiska rymdoperan ”The man who saved the world” släpptes 1982 och har sedan dess gått under den alternativa titeln ”Turkish Star Wars”, skriver Digital Spy. Anledningen är att regissören, utan tillstånd, använt sig av flera scener från originalfilmen.

Den turkiska varianten har blivit en kultfilm bland nördarna och uppmärksammats för sin lite mer tillspetsade historia, som bland annat innehåller en Luke Skywalker som krossar stenblock med bara händerna.

Kan släppas på Blu-ray

De senaste åren har kortare klipp från ”The man who saved the world” cirkulerat på nätet, men filmen i sin helhet har varit spårlöst försvunnen. Nu har en upplaga hittats hos en pensionerad biografmaskinist i nordvästra Turkiet som lyckats behålla den genom att ljuga och säga att materialet förstörts under en filmvisning.

Filmen upptäcktes och köptes av Ed Glaser, ägare av filmbolaget Neon Harbor, som hoppas kunna släppa den på Blu-ray. Glaser har ansökt om rättigheter hos filmbolaget Lucasfilm, som ligger bakom ”Star Wars”-originalen.

ARTIKELN HANDLAR OM

Star wars

Turkiet