”Jag kan inte minnas en enda Marion”

FILM

Nu sågar Cate Blanchett sina föregångare

LONDON. Som Marion gör hon entré med en brinnande pil och rider ut i strid. Cate Blanchett gillar inte sina föregångare som Robin Hoods älskarinna på vita duken.

– Jag kan inte ens minnas henne från de tidigare filmer jag sett, säger hon.

Foto: ”lite blek” Cate Blanchett spelar Robin Hoods älskarinna Marion i den nya storfilmen. För Nöjesbladet berättar hon vad hon tycker om sina föregångare. ”Jag tycker ofta att Marion kan vara lite blek.” Foto: AP

När ”Gladiator”-regissören Ridley Scott återuppväcker Hollywoods favorithjälte så skippar Russell Crowe, 46, tajtsen och Robin Hood och Marion görs av betydligt äldre skådespelare än vanligt. Cate Blanchetts Marion är inte ens jungfru längre.

– Ridley ville ha Russel som Robin Hood och han är inte 21. Då finns det en poäng i att Marion inte heller är en ung 19-åring, men att hon aldrig upplevt riktig kärlek utan upptäcker det sent i livet, säger Cate Blanchett, 40, när Nöjesbladet träffar henne i London.

Ger sig ut i strid

Men åldern är inte det enda som skiljer Blanchetts Marion från tidigare filmer om hjälten från Sherwoodskogen. I 2010 års version av ”Robin Hood” gör hon actionfylld entré med en brinnande pil och tvekar inte att själv iklä sig rustning och ge sig ut i strid.

Blanchett passar på att ge en känga till Audrey Hepburn, Mary Elizabeth Mastrantonio och andra som gett sig på att spela den väna jungfrun.

– Jag tycker ofta att Marion kan vara lite blek. Jag kan inte ens minnas henne från tidigare filmer jag sett. Jag minns Errol Flynn, jag minns Mel Gibson och Douglas Fairbanks. Men Ridley ville att Marion skulle vara klipskare. Att hon var någon som kunde värja sig själv och inte låta någon lycksökare som Robin Hood sätta sig på henne, säger hon.

Men tror du att din Marion är den man kommer minnas efter att ha sett den här filmen?

– De kommer troligen att minnas henne ett år eller två tills nästa film om Robin Hood är gjord.

Hyllar Max von Sydow

Någon hon däremot är säker på att man kommer att minnas efter att ha sett filmen är Max von Sydow, 81, i rollen som Sir Walter Loxley. Hyllningarna tar aldrig slut.

– Han är fantastisk. Han är så ikonisk i sin närvaro att han alltid lyckas hitta något överraskande i de roller han väljer att ta sig an.

– Han är otroligt tydlig och kraftfull och när något sådant kommer mot mig som skådespelare så vill jag leverera någonting liknande tillbaka. Det blir nästan så att han tvingar en till det.