Michael Nyqvist har fått storroll i Hollywood

avMalin Collin

FILM

Spelar psykopat i stjärnspäckade ”Abduction”

1 av 2 | Foto: Foto: LOTTE FERNVALL
Michael Nyqvist har fått sin första stora roll i Hollywood.

Michael Nyqvist går från mysälskare i Sverige till kallblodig psykopat i Hollywood.

– Millennium öppnar dörrar, säger skådespelaren till Dagens nyheter.

Efter superframgångarna i Millenniumfilmerna tar Michael Nyqvist nu steget mot Hollywood. I slutet av sommaren hoppar kvinnoälsklingen på planet till Pittsburgh i USA. Där väntar en kändisspäckad filminspelning.

Michael Nyqvist berättar för Dagens Nyheter att han inte satsar speciellt på en Hollywoodkarriär men att han letar efter intressanta uppdrag där han kan utvecklas.

Phil Collins dotter

Dramathillern "Abduction" handlar om en ung man som råkar få syn på en bild av sig själv som barn på en sajt om försvunna barn. När hans förflutna börjar komma i kapp tvingas han på flykt tillsammans med en ung kvinna. Den unge mannen spelas av Twilightstjärnan Taylor Lautner och kvinnan spelas av Phil Collins dotter Lily Collins. Sigourney Weaver spelar den unge mannens terapeut. Michael Nykvist som spelar en kallblodig psykopat säger också att Kevin Spacey är en av motspelarna.

– Det är en kul roll. Jag gör en man som pratar en massa, som man tror är idiot, men plötsligt märker man att han är smart. Det är en ohyggligt kallblodig person, en riktig psykopat, säger skådespelaren.

”Sett mina filmer”

Att det är Millenniumfilmerna som har gjort att den amerikanska filmbranschen fått upp ögonen för vår svenske favorit råder det ingen tvekan om. Michael Nyqvist berättar att filmtrilogin har öppnat dörrar.

John Singleton som regisserar "Abduction" slog igenom i början av nittiotalet med "Boyz n the Hood". Senare har han också regisserat "2 fast 2 furious" och "Shaft".

– Vi har hittills bara pratat med varandra över Skype. Jag har inte frågat varför de valde mig, men jag förstod att han hade sett flera av mina filmer, säger Michael Nyqvist.

Regissören John Singleton bryter trenden med Michael Nyqvist som Sveriges största mysälskare.

– I början av min skådespelarkarriär gjorde jag "bad boys" i Sverige också. Jag snortade och spelade italiano i varenda film då. Det är en cirkel som sluts.